Tvist om miljöfarligt avfall

Det miljöfarliga avfall som företaget Valsgravyr AB lämnade efter sig i Rydboholm för 1,5 år sedan ligger kvar. Företaget tycker inte att det är de som ska städa och ärendet ligger nu hos länsstyrelsen.
För ungefär ett och ett halvt år sedan flyttade företaget Valsgravyr AB från sina lokaler i Rydboholm till Borås, men företaget städade inte efter sig. Kvar på golvet ligger fortfarande olja, skrot och kemikalieavfall - bland annat kopparsulfat, kristalliserat nickel och rester av krom - som anses vara miljöfarliga. Dessutom står gamla maskiner och annat skräp kvar. Sedan flytten har miljöskyddskontoret i Borås försökt få företaget att städa upp avfallet men ärendet har dragit ut på tiden och avfallet ligger kvar. Valsgravyr hävdar att flytten berodde på en tvist med fastighetsägaren och att det är han som borde städa lokalerna. Miljöskyddskontoret däremot anser att det är företaget som ska städa. I höstas anmäldes företaget till åklagare misstänkt för brott mot miljöbalken, och miljöskyddskontoret har beslutat att företaget ska betala vite på 100.000 kronor för varje påbörjad kalendermånad från och med årsskiftet fram till dess att lokalerna är städade och det farliga avfallet är borttransporterat. Men beslutet om vite har Valsgravyr överklagat och ärendet ligger nu hos länsstyrelsen och väntar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista