HERRLJUNGA

Stor brand i centrala Herrljunga

1:28 min

En större brand utbröt vid femtiden i morse i ett åkeriföretag på Magasinsgatan i Herrljunga. Polisen misstänker att branden är anlagd. Ett 800 kvadratmeter stort magasin totalförstördes vid branden.

När räddningstjänsten kom till platsen var magasinsbyggnaden helt övertänd och brandmännen fick inrikta sig på att rädda intilliggande byggnader mot både strålningsvärme och gnistregn.

– Alla husen i området är ju av trä, säger räddningschefen Jonas Myrén. Och det brann i gaveln på ett uthus till gamla kommunalhuset. Men vi lyckades slå ner den branden och skydda husen.

Ingen människa kom till skada och inga av bostäderna i närheten behövde utrymmas. Förrådet däremot brann ned till grunden, inga större värden ska dock ha gått förlorade - i förrådet fanns bara en del gamla möbler.

Men branden kunde ha slutat mycket värre. Husen ligger tätt i de här delarna av Herrljunga och har många år på nacken. Dessutom är de flesta av husen i trä. Räddningschefen Jonas Myrén säger att man är medveten om problemet men anser att beredskapen är god:

– Vi har gått igenom hur vi ska agera vid brand, och det har fungerat klockrentn säger Myrén. Vi har alltid haft med i beräkningen att det kan skulle kunna hända någonting där.

– Det har varit incidenter i området tidigare, men det är första gången vi har en sådan här stor brand.

En förundersökning om mordbrand har inletts och en teknisk undersökning skall göras under dagen.