Niroshitha Nithiyarajan studerar på högskolan. Foto: Sara Holmberg
STUDIER

Fler studenter med miljonskulder

1:41 min

På fem år har antalet studenter med miljonskulder hos CSN mer än fördubblats. Ökningen beror på fler studenter och att fler studerar utomlands. Sara Ringström studerar på högskolan i Borås och ser det som en självklarhet att ta lån.

– Jag vill satsa på studierna så jag vill inte jobba så mycket extra, säger Ringström som studerar på högskolan i Borås och som ser det som en självklarhet att ta lån.

Vad studieskulderna kommer att hamna på när hon är klar, vet hon inte:

– Jag tänker inte på det nu, men det kommer att ordna sig!

Sedan 2005 har antalet studenter med mer än en miljon i studieskuld stigit från 300 till 700 studenter i landet. Och största anledningen är att fler studerar utomlands. Klas Elfing på CSN förklarar:

– När man pluggar i utlandet så har man möjlighet att ta merkostnadslån för resor, försäkringar och undervisningsavgifter, säger han. Dessutom får man ett högre grundlån i många länder.

Niroshitha Nithiyarajan, som också studerar på högskolan i Borås, har inte heller tänkt så mycket på sina lån:

– Nej faktiskt inte. Och jag har ingen aning om hur mycket det blir. Men vad ska man göra. Man måste ta lån för att klara sig.

När man är färdig med sina studier har man 25 år på sig att betala tillbaka. Det innebär att ju mer man lånar ju högre månadskostnad. Har man stora problem med att betala tillbaka flera tusen kronor i månaden kan man få fram till att man fyller 68 år på sig. Därefter skrivs eventuella lån av och betalas av staten.

För att slippa tråkiga återbetalningar är det många som väljer att bo hemma eller arbeta samtidigt som de studerar.

– Jag bor fortfarande hemma och behöver inte låna pengar, säger Emma Svensson. Jag lever på studiebidraget och besparingar.

Det gör även Kenan Odobasic:

– Jag tar inte heller något lån, säger han. Jag bor ensam och tjänar så mycket pengar att jag klarar mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista