SOCIALSKANDALEN

Fosterbarnen får inte flytta tillbaka

1:07 min

Kammarrätten i Jönköping beslutade igår att låta de omhändertagna fosterbarnen stanna i den familj där de vistas nu. Socialnämndens ordförande Per-Olof Hermansson (KD) är besviken, men Anita Lomander (S) som är vice ordförande, hoppas nu barnen äntligen ska få lugn och ro.

Därmed blir det ingen återflytt till fosterfamiljen Eva och Anders där barnen omhändertogs under uppmärksammade former för nästan exakt två år sedan av Socialförvaltningen i Marks kommun. Beslutet att omhänderta barnen på det sättet har senare utredningar visat sig vara felaktigt.

Fosterbarnen fem och sex år gamla omplacerades helt utan förvarning eller utredning som visade att det var något fel på den dåvarande fosterfamiljen. Syftet var att återföra dem till sin biologiska mamma, och det trots att det beslutats i rättegång att barnen, med anledning av omständigheterna i den biologiska familjen, skulle fortsätta att vara omhändertagna.

Socialstyrelsen kritisk

För detta fick Marks kommun allvarlig kritik av Socialstyrelsen, som menade att kommunen inte satt barnens bästa i fokus. Med anledning av det ändrade socialnämnden i Mark sin inställning och beslutade att barnen skulle flytta tillbaka till det ursprungliga fosterhemmet igen.

Men det överklagades av barnens biologiska mamma, och i juni gick förvaltningsrätten på hennes linje. Barnen fick bo kvar hos den fosterfamilj där de bott det senaste året. En oenig socialnämnd i Mark beslutade då att överklaga det beslutet till Kammarrätten.

Och idag kom alltså beslutet om att överklagan avslås. Barnen ska stanna hos den fosterfamilj som de sedan ett år tillbaka bor hos.

"Det är fruktansvärt"

Så här säger fostermamman Eva om domen.

– Det är fruktansvärt. Vi träffade barnen i fredags, och det sista som tösen sa var att "jag saknar dig mamma, jag vill flytta hem". Och jag sa "jag vet, vi vill också det, men det är inte vi som bestämmer, berättar Eva.

Det är samarbetet med den biologiska mamman och den ursprungliga fosterfamiljen som kammarrättens är osäker på. Den biologiska mamman motsätter sig att barnen placeras i den ursprungliga fosterfamiljen.

Kammarrätten menar att det är viktigt att barnet är placerade i ett familjehem som kan samarbeta med den biologiska mamman.

Nämndordförande besviken

Per-Olov Hermansson kristdemokrat och ordförande i Socialnämnden i Mark är besviken över domen men vet inte om de ska överklaga än.

– Det var ett väldigt tråkigt besked, vi hade förhoppningar om ett positivt besked, samtidigt som jag vet att beslut i domstolar kan gå åt vilket håll som helst, säger Hermansson.

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med barnens ombud, som inte vill kommentera ärendet.