Socialnämndens ordförande i Mark, Per-Olof Hermansson, läser kammarrättens dom. Foto: Andreas Kron.
SOCIALSKANDALEN

Fosterbarnen får inte flytta tillbaka

1:07 min

Kammarrätten i Jönköping beslutade igår att låta de omhändertagna fosterbarnen stanna i den familj där de vistas nu. Socialnämndens ordförande Per-Olof Hermansson (KD) är besviken, men Anita Lomander (S) som är vice ordförande, hoppas nu barnen äntligen ska få lugn och ro.

Därmed blir det ingen återflytt till fosterfamiljen Eva och Anders där barnen omhändertogs under uppmärksammade former för nästan exakt två år sedan av Socialförvaltningen i Marks kommun. Beslutet att omhänderta barnen på det sättet har senare utredningar visat sig vara felaktigt.

Fosterbarnen fem och sex år gamla omplacerades helt utan förvarning eller utredning som visade att det var något fel på den dåvarande fosterfamiljen. Syftet var att återföra dem till sin biologiska mamma, och det trots att det beslutats i rättegång att barnen, med anledning av omständigheterna i den biologiska familjen, skulle fortsätta att vara omhändertagna.

Socialstyrelsen kritisk

För detta fick Marks kommun allvarlig kritik av Socialstyrelsen, som menade att kommunen inte satt barnens bästa i fokus. Med anledning av det ändrade socialnämnden i Mark sin inställning och beslutade att barnen skulle flytta tillbaka till det ursprungliga fosterhemmet igen.

Men det överklagades av barnens biologiska mamma, och i juni gick förvaltningsrätten på hennes linje. Barnen fick bo kvar hos den fosterfamilj där de bott det senaste året. En oenig socialnämnd i Mark beslutade då att överklaga det beslutet till Kammarrätten.

Och idag kom alltså beslutet om att överklagan avslås. Barnen ska stanna hos den fosterfamilj som de sedan ett år tillbaka bor hos.

"Det är fruktansvärt"

Så här säger fostermamman Eva om domen.

– Det är fruktansvärt. Vi träffade barnen i fredags, och det sista som tösen sa var att "jag saknar dig mamma, jag vill flytta hem". Och jag sa "jag vet, vi vill också det, men det är inte vi som bestämmer, berättar Eva.

Det är samarbetet med den biologiska mamman och den ursprungliga fosterfamiljen som kammarrättens är osäker på. Den biologiska mamman motsätter sig att barnen placeras i den ursprungliga fosterfamiljen.

Kammarrätten menar att det är viktigt att barnet är placerade i ett familjehem som kan samarbeta med den biologiska mamman.

Nämndordförande besviken

Per-Olov Hermansson kristdemokrat och ordförande i Socialnämnden i Mark är besviken över domen men vet inte om de ska överklaga än.

– Det var ett väldigt tråkigt besked, vi hade förhoppningar om ett positivt besked, samtidigt som jag vet att beslut i domstolar kan gå åt vilket håll som helst, säger Hermansson.

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med barnens ombud, som inte vill kommentera ärendet.

Så här resonerade Kammarrätten

Det är samarbetet med den biologiska mamman och den ursprungliga fosterfamiljen som kammarrättens är osäker på. Den biologiska mamman motsätter sig att barnen placeras i den ursprungliga fosterfamiljen.

DETTA HAR HÄNT:

  • Hösten 2009 beslutar Marks socialtjänst att omplacera två fosterbarn födda 2004 och 2005. Barnen hade levt nästan hela sina liv hos fosterfamiljen, men socialtjänsten ville nu återföra dem till deras biologiska mamma. Omplaceringen sker dock under mycket ovanliga former och barnen hamnar istället i flera tillfälliga hem.
  • Fostermamman gav dock inte upp, och våren 2010 kom Socialstyrelsens granskning av fallet. Domen var hård och blev startskottet för en lavin av hård kritik mot socialtjänsten i Mark.
    Ledningen fick löpa gatlopp genom diverse granskande radio och tv-program, flera chefer och politiker avgick, och kommunen fick gå igenom alla tidigare fall en andra gång.
  • 18 maj 2011 beslutade socialnämnden att barnen skulle få komma tillbaka till fosterfamiljen där de växt upp, men det överklagades då av barnens biologiska mamma.
  • 23 juni 2011 kom beskedet från Förvaltningsrätten att barnen inte får komma tillbaka, utan ska stanna i fosterhemmet där de bott det senaste året.
  • 5 juli 2011 bestämmer sig Socialnämnden för att överklaga Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.
  • 17 oktober: Kammarrätten i Jönköping beslutar att barnen ska stanna i fosterhemmet där de bott sedan juni 2010.

Sara Holmberg

sara.holmberg@sr.se
033-17 75 31

Jesper Ingevaldsson

Skicka e-post
033 - 17 75 86

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista