CANCERVÅRDEN

Oacceptabelt långa väntetider

1:30 min

Det är oacceptabelt långa väntetider för behandling av bröstcancer på bland Södra Älvsborgssjukhus. Det menar Cancerfonden som gjort en ny kartläggning över bröstacancervården i landet.

På SÄS är väntetiden mellan fyra till fem veckor från diagnos till behandling, istället för två veckor vilket är den normala väntetiden i de flesta andra landsting.  

Else-Marie Lindgren, fd kristdemokratisk riksdagskvinna från Borås fick i maj i år besked om att hon hade bröstcancer. Samtidigt fick hon även besked om en väntetid på runt fem veckor.  

– Det tog ett tag innan jag landade efter beskedet att jag hade bröstcancer, säger hon, och menar att när hon väl förstod så var det oerhört jobbigt att bara få vänta.

Cancerfonden skriver på DN Debatt idag att väntetider liknande dom på SÄS är oacceptabla. Vikten av snabb behandling är viktig påpekar man, dels för att det kan påverka chanserna att överleva samt den psykiska påfrestningen det innebär att gå o vänta på besked. Både plågsamt för individen och dyrt för samhället menar Cancerfonden.

Else-Marie Lindgren vägrade att vänta fyra till fem veckor och hade tur som fick tid vid ett annat återbud.  

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har idag inte haft möjlighet att kommentera väntetiderna.