BORÅS/ETIOPIEN

Nervös väntan på rättegång i Etiopien

1:36 min

Idag startade rättegången mot de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Scibbye som fängslats i Etiopien. Men förhandlingarna ajournerades redan efter en timme och fortsätter på torsdag. Fotografen och kollegan Magnus Laupa från Viskafors är nervös...

– Jag är väldigt nervös, säger fotografen och kollegan Magnus Laupa från Viskafors driver frilansbyrån där de två jobbar. Jag är arg också för hur våra kollegor har blivit betraktade som äventyrare när de utfört journalistiskt arbete.

– Till och med UD och Carl Bildt har sagt att de befann sig på fel plats. Men man kan inte göra så med granskande journalister att man säger till dem inte åka till vissa ställen där det faktiskt sker folkmord. Det är först när bilderna tas som omvärlden kan reagera.

Journalisterna Johan Persson och Martin Scibbye har under fängelsetiden haft svåra förhållanden, med hetta på dagen och kyla på kvällen, de har fått sova på betonggolv och fått dålig mat.

– De har bott i ett plåtskjul tillsammans med 200 andra fångar, säger Laupa.

Han hoppas nu att svenskarnas försvarsadvokater gör ett bra jobb - och att de etiopiska myndigheterna inte vill statuera exempel för att avskräcka andra.