Det var på DN-debatt som Cancerfonden kom med kritiken. (Från DN:s webbpublicering)

Kirurger upprörda över felaktig information från Cancerfonden

1:31 min

Cancerfondens kritik mot långa väntetider för behandling av bröstcancer är felaktig. Det säger bröstkirurgerna på Södra älvsborgs sjukhus, som är mycket upprörda över Cancerfondens beskrivning.

– Snabb behandling är inom två månader en del behöver väldigt snabb benhandling och det får de på SÄS men för majoriteten påverkar det inte, säger Det säger Judith Sundström, bröstkirurg på SÄS.

Oacceptablet och i värsta fall så kan det riskera patienters chanser att överleva - så skrev företrädare för Cancerfonden igår på Dagens Nyheters debattsida.

I genomgång av väntetider för behandling av bröstcancer visade det sig att de flesta landsting hade en snittväntetid på två veckor, på Södra Älvsborgs sjukhus är väntetiden cirka 4-5 veckor. 

För Judith Sundström och Jenatte Liljestrand-Sigvardsson, båda kirurger på SÄS och med mångårig erfarenhet, tycker att det artikeln är missvisande och felaktig. 

Exempelvis är man på SÄS snabba med att ta prover och ställa diagnos och det är en av anledningarna till att deras väntetid på pappret är längre. 

– Bröstcancer uppkommer inte under några veckor. Det är en cell där något börjat gå fel och innan det utvecklats till en tumör så kan det ta tio år och då har inte några veckor någon betydelse för hur det ska gå, säger Judith Sundström, bröstkirurg på SÄS.

Debbatör erkänner:"Den är missvisande"

Till P4 Sjuhärad säger idag en av arikelförfattarna, från Cancerfonden, överläkaren Elisbet Lidbrink, att vissa uppgifter i arikeln är lite väl tendensiösa, och att uppgifterna om väntetiderna är lite missvisande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista