BORÅS

Förskoleanställd avstängd för tvång, men föräldrarna fick inget veta

1:18 min

I somras blev en anställd på en förskola i Borås avstängd efter att allvarliga anklagelser förts fram, bland annat om olika former av tvång mot barnen. Först nu har föräldrarna blivit informerade.

Den anställde blev avstängd från jobbet redan i somras efter att det kommit fram misstankar.
Enligt vad P4 Sjuhärad erfar ska exempelvis den anställde stängt in barn i ett torkskåp, hållt för munnen på ett barn när det inte slutat gråta och tvingat ett barn att sitta kvar vid bordet tills barnet ätit upp.

– Vi har fått kännedom om allvarliga anklagelser mot en av våra medarbetare. Personen är avstängd under utredningen, och vi har informerat föräldrarna, säger Malin Aronsson - chef för stadsdel Väster i Borås.

Först nyligen ska övrig personal berättat om ytterligare och mer allvarliga saker den anställde ska ha gjort mot barnen.
Föräldrarna till barnen på förskolan var de som fick veta sist - först igår meddelades de om situationen.

– Det var för att vi inte kunnat styrka att något hänt - det var väldigt vaga uppgifter vid förra tillfället, säger Malin Aronsson.

Men det räckte ändå för att stänga av personen?

– Ja, men det gör man ju för att kunna genomföra utredningen.

Om man som förälder får reda på det här vill man väl ha haft möjlighet att prata med sina barn med en gång - om de råkat ut för något?

– Jag kan inte kommentera det ytterligare. Jag kan bara konstatera att vi gjorde den bedömningen att det inte var tillräckligt tillförlitliga uppgifter då så att vi kunde gå vidare, säger Malin Aronsson - chef för stadsdel Väster i Borås.