damallsvenskan

Glädjande publikökning för svensk damfotboll

1:49 min

Damallsvenskan i fotboll kan räkna in en rejäl publikökning under den nyss avslutade säsongen, sammanlagt besökte drygt 122 000 åskådare de allsvenska arenorna.

Det är en ökning med 45 procent jämfört med förra året. Ser man det i ett längre perspektiv är ökningen inte fullt lika dramatisk eftersom förra säsongen var ett sällsynt dåligt publikår för damfotbollen.

Men inte sedan 2007 har så många sett allsvenska damfotboll.
Piteå är publikbäst med ett snitt på 1741 medan serietvåan Göteborg är en av två klubbar som tappat publik i snitt 110 åskådare färre än förra säsongen.

Susanne Erlandsson som är ordförande i Elitföreningen damfotboll säger att publikökningen dels är frukten av ett mycket gott arbete hos klubbarna, men givetvis också kan förklaras av landslagets VM brons.

– Hårt och långsiktigt arbete lönar sig. Framgången med damlandslaget gör även givetvis sitt till för att öka intresset för damfotbollen, säger Erlandsson till Radiosporten.

Även herrarnas allsvenska har ökat sin publik jämfört med förra säsongen men även där kan ökningen förklaras med en dålig fjolårssäsong.

Går man bakåt i tiden så är årets snitt sämre än både 2008 och 2009. Säsongen dessförinnan den sista 14-lagsallsvenskan var senast snittet nådde över 10 000.

De stora vinnarna på herrsidan är Kalmar FF där den nya arenan fört med sig ett publiklyft med över 3000 i snitt. Förloraren är Malmö FF som backat med nästan 3700 per match.

Per Nilsson som är VD i Malmö FF förklarar de sviktande publiksiffrorna med sämre sportsligt resultat, och att de avbrutna matcherna skrämt bort en del åskådare.

– Det märks i kassan, säger Nilsson till Radiosporten.

Ekonomiskt förlorar Malmö FF 9 miljoner bara på försäljningen av lösbiljetter.

Per Kahl
per.kahl@sr.se