LIBYEN

Muammar Gaddafi ska ha dödats

1:08 min

Allt fler officiella källor gör gällande att Libyens förre ledare Muammar Gaddafi gripits, svårt sårad, och sedan avlidit av sina skador. Även sonen Mutassim uppges vara död.

På ett grynigt fotografi, taget med mobiltelefonkamera, som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till syns en blodig man, klart lik Gaddafi.

Gaddafis kropp har placerats i en moské i Misrata, uppgav tv-kanalen al-Jazira på eftermiddagen.

Dödsbudet kom från Abdel Majid Mlegta, en av NTC:s främsta talesmän.

– Han hade träffats i huvudet. Det sköts en hel del mot hans grupp och han dödades.

Även sonen Mutassim uppges vara död, rapporterar AFP.

Gaddafis tilltänkte efterträdare bland sönerna, Saif al-Islam, tros samtidigt fortfarande befinna sig på fri fot, någonstans i södra delen av landet.

NTC-ledaren Mustafa Abdel Jalil har samtidigt meddelat att han "inom kort" ska tala till det libyska folket via tv.


Enligt de tidiga uppgifterna vid 13-tiden ska Gaddafi ha gripits i Sirte - detta enligt Mohamed Leith, en av NTC-befälhavarna i området. Han uppgav också att den förre ledaren var allvarligt skadad och att han förts iväg i ambulans

– Han har gripits. Han är allvarligt skadad, men andas fortfarande, sade Leith till AFP och beskrev Gaddafi som iklädd kakiuniform och turban.

En NTC-företrädare sade till Reuters att Gaddafi skadades och greps när han försökte fly i en konvoj, som attackerades av Nato-flyg.

Fler gripna
Enligt libysk tv har Gaddafis son Mutassim gripits, liksom talesmannen Musa Ibrahim och underrättelsechefen Abdullah al-Senussi.

Läkare i Sirte rapporterade samtidigt att Gaddafis förre försvarsminister, Abu Bakr Yunis Jabir, dödats i striderna i Sirte. Hans kropp har identifierats på ett sjukhus efter att ha tagits dit i en pickup.

På den forna statstelevisionens webbplats, som fortfarande är lojal med Gaddafi, kallades dock alla uppgifter "grundlösa". Gaddafi är "vid god hälsa", hävdades det enligt AFP.

Fest i Libyen
I huvudstaden Tripoli tutade båda bilar och båtar efter beskedet om Gaddafis gripande, rapporterade BBC. Människor firade också genom att avlossa skott i luften.

Liknande bilder rapporterades även från andra håll i Libyen.

– Nu är Libyen helt fritt från Gaddafi och hans regim. Det är en stor glädje, vi har fått befrielse efter 42 år, säger Shaban Elgale, oppositionell libyer som kom till Sverige som flykting 1982.

– Rebellerna kontrollerar Sirte till 100 procent nu, säger Elgale till TT och konstaterar att han via telefon fått höra att människor redan gått ut på gatorna i bland annat Tripoli och Benghazi för att fira gripandet.

Både Nato och USA har än så länge sagt att de ännu inte kan bekräfta gripandet - som samtidigt förnekas av en webbsida, tillhörande en Gaddafi-vänlig tv-kanal.

Symboliskt viktigt
På Twitter välkomnade utrikesminister Carl Bildt rapporterna om att Gaddafi infångats.

Välkomnar varmt informationen att överste Gaddafi har fångats av NTC-styrkor. Nu är det viktigt att han ställs inför rätta för sina brott", skriver Bildt .