ULRICEHAMN

(S) och (V) vill höja skatten

1:07 min

Oppositionen i Ulricehamn vill höja skatten rejält för att komma tillrätta med kommunens skrala kassa. I skuggbudgeten som presenterades idag räknar man med att dra in 30 miljoner årligen genom att höja skatten med 75 öre.

Det kan bli en rejäl skattehöjning för Ulricehamnsborna - i alla fall om oppostionspartierna Socialdemokraterna och Vänstern får som de vill med sin skuggbudget som de presenterade idag.

Socialdemokraten Mattias Josefsson är kommunstyrelsens vice ordförande i Ulricehamn.

– Vårt förslag är 75 öre. Vi befinner oss i ett positivt utvecklingsläge, och vi behöver göra ganska mycket investeringar de närmaste åren. De senaste fem åren har vi investerat ungefär 150 miljoner i äldreomsorg, skola och i Lassalyckan. De kommande åren ligger vi fortsatt med investeringar på äldre och skola på samma belopp.

Mattias Josefsson säger vidare att den föreslagna skattehöjningen skulle dra in cirka 30 miljoner kronor.
Men det finns även en tanke om att åter sänka skatten igen. Regionen har flaggat för skattehöjning 2013 och då vill socialdemokraterna och vänstern ha marginal att sänka kommunskatten igen.

Ulricehamnsborna bör klara av en höjning på 75 öre per hundralapp, tycker Mattias Josefsson.

– Som det är nu har Ulricehamnarna den tredje lägsta skattesatsen i hela regionen efter Mölndal och Partille.

Det är dock först när den styrande alliansens budget presenteras på måndag som man ser vad som slutligen ligger i pipeline för Ulricehamns skattebetalare.