LIVSMEDEL

Plastkorkar förstör miljön

1:45 min

Mjölkpaket med skruvkork orsakar mer utsläpp av växthusgaser jämfört med de utan. Det visar en rapport som tagits fram på uppdrag av Livsmedelsverket.

Mjölkförpackningar av "takåsmodell" med skruvkork i plast orsakar drygt 50 procent mer utsläpp av växthusgaser när den tillverkas än den traditionella "tegelstensförpackningen" utan plastdetaljer. Det framgår av en rapport som har tagits fram på uppdrag av Livsmedelsverket.

– Nej det visste jag inte, det är ju inte bra. Då får man ju tänka över vad man vinner på att ha de gamla förpackningarna, säger en kvinna som handlar mjölk.

En annan kund säger att det egentligen inte påverkar henne. Det är förpackningen som är det viktiga och då borde det finnas miljövänlig plast som går att använda istället, menar hon.

Sedan ett par år har Falköpings mejeri plastlock på många av sina förpackningar. Tomas Andersson är VD där.

Skulle ni kunna tänka er att ta bort era plastlock eftersom det påverkar miljön negativt ?

– Ja, om konsumenterna skulle köpa dem.

Så enligt mejerierna är det konsumenten som styr. Men det håller inte alla kunder i mejeridisken med om.

– Nej jag tror inte man väljer efter förpackning utan snarare från vart det kommer. Det är ju lite dumt att man vänjer konsumenterna vid någonting som man tycker är bra och sen säger man att det inte är bra för miljön. Man borde ju börja tvärtom tycker jag.