Bollebygd

Sorg efter gravolyckan - nu ska alla stenar kollas

1:19 min

Många sökte sig idag till kyrkan i Bollebygd efter gårdagens tragiska olycka då en åtta-årig flicka fick en gravsten över sig och avled. Idag kontaktade Svenska kyrkan alla kyrkogårdschefer - alla gravstenar ska kontrolleras.

Enligt polisen var flickan på kyrkogården tillsammans med sin familj. Där ska hon ha lekt och klättrat på en större gravsten, men den välte och hon hamnade delvis under stenen.

Polisen fick larmet 13.50. Flickan fördes med livshotande skador till Södra Älvsbrogs sjukhus i Borås, där hon senare avled av sina skador.

Polisen spärrade av platsen och startade en teknisk undersökning, men enligt Ulf Andersson, inre befäl vid Boråspolisen, rör det sig troligen om en tragisk olycka.

– Vi spärrar av för att kunna utesluta allt annat. Visar det sig att det är tidens tand som gör att den välter är det ett rent tragiskt olycksfall, säger Ulf Andersson.

Kyrkan - ett stöd
Bollebygd är idag ett samhälle i sorg och chock. På trapporna vid kyrkan står mängder med tända ljus, och inne i kyrkan håller man extraöppet tills vidare.

– Egentligen kan man inte göra något annat än att finnas med i deras sorg, bära den med dem en bit på vägen. Vi är lika små inför det här ofattbara så då stöttar vi varandra, säger diakonen Liisa Jönsson Rickäng.

Utanför kyrkan möter vår reporter en skolklass som varit inne i kyrkan och tänt ljus.
Läraren Nedjat Koscher berättar att barnen hela tiden frågar hur detta kunde hända, och det är en fråga många ställer sig just nu.

Gamla stenar kan rasa
Det är kyrkogårdsförvaltningens ansvar att gravarna är säkra och sitter fast, men kyrkonämndens ordförande Sune Fransson medger att man uppenbarligen inte levt upp till det fullt ut.

– Det är hur ledsamt som helst. Det är många stenar och det är väl så att man inte riktigt hinner kontrollera alla. Man gör det efter hand och upptäcks det spärras området av.

Gravstenar sitter fast med en metallsprint mellan sockel och sten. När det gäller graven som välte i går var det en gammal grav och Sune Fransson menar att tidens tand kan ha försvagat fästet.

– Det är väl säkert 50 till 75 års sedan som stenen sattes upp, och då gjordes inte den här typen av dubbningar som man har idag, säger Fransson.

Alla ska kontrolleras
Idag på morgonen satte sig kyrkoansvariga i Bollebygd ned i ett möte för att gå igenom vad som hänt och diskutera vilka åtgärder man skall vidta.
Samtidigt gick svenska kyrkan centralt ut och uppmanade till kontroll av gravstenar.

– Vi har gått ut med ett påpekande till alla kyrkogårdschefer att se till att man verkligen har gjort en kontroll av alla gravstenar, säger Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent på Svenska kyrkan.

Reglerna finns sedan tidigare, men efter olyckan i Bollebygd vill kyrkan påminna. Kyrkogårdsförvaltningen i Bollebygd kommer nu att gå igenom alla gravstenar.