BORÅS

Mehrab och Sarah får stanna

1:29 min

Iranierna Mehrab och Sarah som flytt undan tortyr och förföljelse får stanna i Sverige och Borås. Efter stora protester krävde EU-domstolen att fallet omprövades, och nu är det klart att de inte kommer utvisas.

P4 Sjuhärad har tidigare berättat om Mehrab och Sarah, tidigare Sakineh, som flydde till Sverige och Borås från Iran.

Där hade regimkritiske Mehrab under 30 år utsatts för upprepad förföljelse och tortyr, men trots det avslog Migrationsverket och Migrationsdomstolarna familjens asylsökan.

Men efter att Eu-domstolen tittat på fallet stoppade de avvisningen och krävde en omprövning av Migrationsöverdomstolen, som nu alltså ändrat sitt beslut.

Många boråsare har engagerat sig för den iranska familjen, och en av dem är Christopher Tollesson som bor granne med Mehrab och Sarah.

– De är oerhört lättade, för Irans regim är inte vilken som helst. De bedriver en fruktansvärd jakt efter människor som kräver frihet. Att försöka somna med den tanken varje natt att man ska lämnas ut till den regimen som jagat dem så länge har varit fruktansvärt, säger Tollesson.

Sverige har vid upprepade tillfällen fått kritik från EU för att man avvisar regimkritiker till Iran, som där riskerar att torteras och till och med avrättas.

För Mehrab och Sarah är kampen dock inte helt över än. Deras två barn som har separata ärenden hos Migrationsverket har fortfarande inte fått uppehållstillstånd, berättar Christoffer Tollesson.

– Båda två har advokater och deras ärenden drivs just nu i enskilda fall.

Men i och med att Mehrab och Sarah får stanna nu är förhoppningen att även barnen får det?

– Ja givetvis. De riskerar precis samma straff som de gör.


Fotnot:
P4 Sjuhärad har idag inte lyckats få ett samtal med Mehrab och Sarah själva.