SJUHÄRAD

Lång väntan på jobb för unga

1:43 min

Trots att regeringen satsar miljardbelopp på att få ut unga i arbete är arbetslösheten bland unga i Sverige högre än i många andra europeiska länder. Under andra kvartalet i år var drygt 190 000 ungdomar arbetslösa.

22-åriga Elizabeth Nilsson från Borås är en av många ungdomar som gått arbetslös länge. För henne har det varit en jobbig period fram till det att hon idag har lyckats skaffa sig ett jobb.

– Jag hade många ströjobb där jag bara var i några månader. Jag vet inte riktigt var man drar gränsen för att vara långtidsarbetslös men det längsta jag har varit arbetslös är ett par månader, berättar hon för P4 Sjuhärad.

Nu har hon alltså lyckats skaffa sig ett jobb men alla är inte riktigt lika lyckligt lottade, utan står fortfarande utanför arbetsmarknaden efter att ha varit inskriva hos arbetsförmedlingen en längre tid.

Per Rosendal, arbetsförmedlare som jobbar med ungdomar, bekräftar att det är svårt för ungdomar att få arbete just nu.

– Arbetslösheten bland unga är för hög men det beror inte på de unga själva utan på att vi har för lite jobb i allmänhet. Då hamnar man i en konkurrenssitutation, säger Per Rosendahl.

Men Elizabeth Nilsson lyckades, tre veckor innan en flera månader lång inskrivning på Arbetsförmedlingen skulle gå ut, fick hon en praktikplats på en friluftsbutik i centrala Borås, som förvandlades till vikariat.

– Jag kände att jag var tvungen att satsa allt på det. För jag hade inget att gå tillbaka till. Och det gick jättebra. Det var en väldig frihetskänsla, beskriver Elizabeth Nilsson när hon väl fick ett jobb.