VÅRGÅRDA

Ulla fryser i sin lägenhet

1:39 min

Boende i kommunala bolaget Vårgårdabostäders lägenheter tycker det är för kallt inomhus, och att det inte är rimligt att man ska behöva frysa. Köp ett element, hälsar bostadsbolaget.

Många gamla i husen
För tre år sen sänkte Vårgårdabostäder temperaturen i sina lägenheter och sedan dess fryser de boende. En av dem är 80-åriga Ulla Svensson:

– Det värsta var det senaste året när det var kallare vinter än vanligt, säger Ulla Svensson som trots att hon påtalat problemet för värden inte fått gehör.

Många av de som bor i Ulla Svenssons hus är i gamla, precis som hon och de 20 grader - som det är i lägenheterna - är för kallt, menar Ulla.
Det är inte rimligt att man ska behöva ta på sig extra kläder, säger hon vidare och berättar också att hon också har en värmefläkt i lägenheten.

– Jag tycker nästan det är retligt när man har främmande och de känner att det är kallt, säger Ulla Svensson.

Temperaturen kommer inte höjas
På Vårgårdabostäder är man dock "kallsinninga" till köldkritiken. När temperaturen justerades ned för tre år sattes den till max 21 grader, och några individuella temperaturer går inte att ordna.

– Det är klart - det är skillnad på 23 grader och 20 till 21 så det är klart man kan tycka det är kallt, säger Vårgårabostäders fastighetsförvaltare Håkan Boström.

Kan ni ta särskilda hänsyn till exempelvis äldre människor som har dålig cirkulation, och kanske behöver ha det varmare?

– Tyvärr. I våra system kan vi inte ändra enskilt i varje lägenhet, utan då kanske man får skaffa en värmefläkt om man vill ha en högre temperatur. Vi kanske har 30 lägenheter i varje område, och höjer man då gör man det överallt och det blir en fråga om stora kostnader.

Om det nu är gäster som upplever att det blivit kallt - vad ska de göra?

– Då ska de ringa oss, och så kommer vi och mäter om vi håller temperaturen som vi utlovar.

Och räcker inte det får man skaffa ett eget element?

– Ja det får man göra, säger Vårgårabostäders fastighetsförvaltare Håkan Boström.