Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ARBETSMARKNAD

Facket kritiserar jobbgarantin

Facket: ”Två veckorskurs räcker inte”
1:42 min

Fackförbundet Unionen är kritiska till Arbetsförmedlingens jobbgaranti för unga. Den ger inte vad som krävs för att hjälpa unga att få jobb, menar facket.

Efter en längre tids arbetslöshet erbjuds idag många ungdomar jobbgaranti på Arbetsförmedlingen. P4 Sjuhärad har i tidigare inslag berättat om den låga ersättningen i garantin. Men det är inte bara ersättningen i sig som får kritik utan även innehållet.

Daniel Lind, som är chefsekonom på fackförbundet Unionen, tycker till exempel att Arbetsförmedlingen satsar för lite på utbildning. Han menar också att förmedlingen inte har de "verktyg" som krävs för att hjälpa unga till jobb.

– Vår uppfattning är att Arbetsförmedlingen inte har de verktyg som krävs för att komma åt den svaga arbetsmarknadskopplingen som många unga har, säger Lind men han får mothugg av Per Rosendal som arbetar som arbetsförmedlare i Borås.

Rosendal arbetar främst med unga och menar att jobbgarantin är ett bra verktyg som erbjuder många möjligheter.

– Du kan få en utbildning på Lernia, eller du kan skaffa dig en praktikplats.

Inriktningen är jobb, men för att få ett jobb krävs ofta att man har arbetslivserfarenhet. Att man har en utbildning, gärna från högskola och att man har de färdigheter som arbetsgivaren söker.

Och Daniel Lind på Unionen är kritisk till hur arbetsförmedlingen arbetar och säger att utbildningenanser att de inte gör vad som krävs för att så många unga som möjligt ska komma ut i arbetslivet.

– Det handlar om att ge möjligheter för de arbetslösa att få rätt utbildning när de befinner sig där, om du befinner dig i jobbgarantin och inte har fullständiga gymnasiebetyg, räcker det inte med en två veckorskurs i något - då måste du ha en helt annan ingång i vad de här ungdomarna behöver, säger han.

Och vad Unionen och Daniel Lind önskar är bland annat en större möjlighet till utbildning, både arbetsmarknadsutbildningar men också möjlighet att plugga upp gymnasiekompetensen under tiden man söker arbete.

Per Rosendahl håller med om att utbildningen är viktig men menar att det ansvaret inte är deras.

– Vårat uppdrag är inte att se till att folk har en utbildning, det finns det andra som ska göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".