INFLUENSAN

Många tvekar att vaccinera sig

Smittskyddsläkaren om vaccinet
1:10 min

Många tvekar att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, efter rapporter om allvarliga biverkningar som narkolepsi. Smittskyddsläkare tonar dock ned risken att drabbas av allvarliga biverkningar och uppmanar istället riskgrupperna att vaccinera sig.

Redan i fjol märktes att färre ville vaccinera sig och en orsak kan vara rädsla för att drabbas av narkolepsi eller någon annan biverkning, som vaccinet mot svininfluensan förde med sig.

Enligt smittskyddsläkare Per Follin i Göteborg är dock årets vaccin mot säsongsinfluensan välbeprövat och de som tillhör en riskgrupp bör vaccinera sig, menar han, eftersom dessa löper ökad risk att bli svårt sjuka.

Till riskgrupperna tillhör alla över 65 år, personer som har vissa kroniska sjukdomar och kvinnor som inte vaccinerades mot svininfluensan och nu är gravida.

– De som tillhör de medicinska riskgrupperna, det är de som man vet löper en ökad risk att bli svårt sjuka och där är vår starkaste rekommendation att accepterar den här vaccinationen, säger Per Follin.

När årets influensa kommer vet ingen idag men det kan vara under den närmaste månaden. Enligt världshälsoorganisationen, WHO är det samma typ av inluensa som ifjol och därmed är vaccinet detsamma. Det är dock inte samma vaccin som användes mot svininfluensan:

– Det vaccin som vi har till årets säsongsinfluensa är ett annat vaccin än det vi hade 2009, under pandemin. Vaccinet har ingen förstärkningssubstans, innehåller tre olika virusstammar och är väl beprövat. Den här typen av vaccinkomponenter har använts under många säsonger och inte gett upphov till biverkningar av den art som vi såg under pandemin 2009, säger Per Follin.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".