Jytte Guteland (S) och Andreas Eriksson (C) debatterar sänkta ingångslöner. Foto: Madeleine Hammarström
ARBETSMARKNAD

Debatt om sänkta ingångslöner

Debatt i Sjuhärad Direkt 27 oktober
10 min

Under senare tid har både Centerpartiet och Folkpartiet lagt fram förslaget om sänkta ingångslöner för unga för att minska ungdomsarbetslösheten. Ett förslag som möter hård kritik från flera håll. I P4 Sjuhärad möttes Andreas Eriksson, distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, och Jytte Guteland, Socialdemokratisk debattör, i en debatt i ämnet.

Centerpartiet och Folkpartiet motiverar förslaget om sänkta ingångslöner för unga arbetande med att det stimulerar arbetsmarknaden och ökar sysselsättningen bland unga.

– Vi hoppas att åldersdiskrimineringen mot unga på arbetsmarknaden kan minskas, genom att göra det mer lönsamt för företagen att anställa unga, säger Andreas Eriksson, distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Socialdemokratiska debattören Jytte Guteland tror inte på idén.

– Jag är mycket oroad om vi skulle införa den här typen av förslag, bland annat för att jag ser en risk för lönedumpning. Och i andra länder har det låga ingångslöner inte löst ungdomsarbetslösheten, säger Jytte Guteland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".