Helén Eliasson (S), ordförande i regionens sjukvårdsutskott. Foto: Bo Thorin.
VÄSTRA GÖTALAND

Regionen avvaktar med vaccin

VG avvaktar med livmoderhalsvaccin
1:04 min

Flera landsting har tröttnat på den utdragna tvist som fördröjer den landsomfattande vaccineringen av flickor mot HPV-virus, som kan orsaka livmoderhalscancer.

-Vad jag kan se så måste man se över lagen för offentlig upphandling för det är inte acceptabelt att det tar så här lång tid, säger Helén Eliasson, ordförande i regionens sjukvårdsutskott.

Flera landsting har tröttnat på den utdragna tvist som fördröjer den landsomfattande vaccineringen av flickor mot HPV-virus, som kan orsaka livmoderhalscancer.

Den gemensamma upphandling som landstingens samarbetsorgan, SKL, gör av vaccinet har fördröjts i flera år på grund av en tvist mellan läkemedelsbolag. Under tiden blir många flickor utan vaccin, om de inte betalar själva.

Skåne har hoppat av samarbetet och köpt in eget vaccin, och flera andra landsting överväger detsamma.

Men Västra Götalandsregionen avvaktar, säger Helén Eliasson, socialdemokratisk ordförande i regionens sjukvårdsutskott.

- Vi har en situation där de här stora läkemedelsbolagen har överklagat varandra och det är en juridisk process i förvaltningsdomstolen. Den ska vara klar inom fyra till sex veckor. För oss är det viktigt att avvakta det för att se om vi kan lösa ut det den vägen. Stockholm har samtidigt diskussioner med de här två leverantörerna för att se om man eventuellt kan göra en direktupphandling med båda dessa företag. Det är den vägen vi följer. Men i första hand vill vi att förvaltningsrätten ska komma med sitt utlåtande. Det är olyckligt att det blivit så här för vi har stått på tå länge och väntat på att vi ska kunna ge våra tjejer i regionen det här vaccinet.

Om man jämför med svininfluensan som gick väldigt fort att vaccinera mot, varför tar det tre år i det här fallet?

- Den frågan ställer jag mig också. Vad jag kan se så måste man se över lagen för offentlig upphandling för det är inte acceptabelt att det tar så här lång tid, säger Helén Eliasson, ordförande i regionens sjukvårdsutskott.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".