SJÖBOLEDEN

Djurliga hänsyn när Sjöbo får ny väg

Kommunbiologen: ”Man har aldrig tänkt på det innan”
1:38 min

Den biologiska infrastrukturen blir allt viktigare vid vägbyggen, det betyder att man tänker på djuren när en ny väg byggs. Ett exempel är nya Sjöboleden där man nu även bygger en damm åt den sällsynta åkergrodan.


Biologisk infrastruktur är kanske ett nytt begrepp för många men i Borås har det varit aktuellt på flera sätt den senaste tiden. I praktiken betyder det att man nu också tar hänsyn till djurens vägar, och då även små djur som grodor och möss, när man exempelvis bygger en ny väg åt oss människor.

Jenny Pleym, kommunbiolog på Borås kommun, säger att det delvis är ett nytt sätt att tänka. Tidigare har man skyddat vissa ställen men nu handlar det om att också tänkta transportvägar för djuren.

I Borås finns två färska exempel på när man måste planera för hur smådjur ska ta sig över stora vägar. Åkergrodan som håller till i närheten av där nya Sjöboleden ska byggas är ett exempel. I Borås finns det gott om åkergrodor men eftersom den är sällsynt på många andra håll i Europa så är den extra skyddad.

Nu när Sjöboleden dras genom åkergrodans våtmarker, intill Öresjö, måste man bygga en damm åt den. Ett annat färskt exempel är hasselmusen, som riskerar att bli instängd på ett litet område vid Pickesjön - om man inte bygger en bro med växter och buskar - så att hasselmusen kan ta sig över vägen när nya 27:an byggs mellan Kråkered och Viared.

Man kan fråga sig om de extra satsningarna i pengar är värt det, kommunbiologen Jenny Pleym är klar över vad hon tycker:

– Ju fler arter desto fler möjligheter för oss, och desto bättre värld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".