Över hundra elever demonstrerade i Herrljunga

Herrljungaelev:”Hela skolan blev förbannad”
1:16 min

Över hundra elever från Altorpskolan i Herrljunga lämnade idag skolan och demomstrerade utanför kommunhuset i Herrljunga.

Anledningen till demonstrationen var farhågor för kraftiga besparingar på skolan nästa år.

Efter ett möte på förmiddagen med en elevdelegation från skolan och kommunalrådet Kurt Hårsmar och utbildningschefen så var eleverna inte nöjda.

– Vi fick inte svar som vi var nöjda med säger Louise Glad, elev i nionde klass på Altorpskolan i Herrljunga.

Eleverna accepterar en besparing på tre lärare men inte sex som det också talats om.

– Vi behöver våra lärare, vi accepterar en viss besparing som hör ihop med elevminskningen men inte sex som det har talats om säger Louise Glad.

Bodil Jivegård, utbildningschef i Herrljunga säger att budgeten inte är klar, men att det kommer att ske en besparing på grund av färre elever. Därutöver kommer det att ske ytterligare en besparing men hur stor den blir är ännu inte beslutat.

Hon hoppas på en konstruktiv dialog men kan inte acceptera att en stor del av eleverna lämnar skolan för att demonstrera.

– Dom försökte få oss att tro att vi hade missuppfattat besparingsförslaget på sex lärare och dom ville inte att vi skulle demonstrera, säger Louise Glad.

Tillbaka på skolan var eleverna upprörda och det blev en demonstration som skede vid kommunhuset klockan 13.

– Tyckte att många på kommunen var fega, de gick ut bakvägen och vågade inte se oss i ögonen, det tycker jag är svagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".