Älvsborgsgruppen läggs ner

Den militära Älvsborgsgruppen i Borås läggs ner.

Det står i Försvarspropositionen som lades fram igår.

När regementet (I15) i Borås las ner 1996, lämnades Älvsborgsgruppen kvar, men den försvinner alltså nu.

I södra Militärdistriktet finns elva distriktsgrupper, med i huvudsak hemvärnsförbanden som sitt ansvarsområde.

I Västsverige finns fem av dessa distriktsgrupper, men det är bara Älvsborgsgruppen som ska läggas ner - eftersom det bara är i Borås som det inte finns något annat reguljärt förband.

Tanken är att verksamheten med hemvärnet ska skötas av de andra grupperna i fortsättningen, vilket innebär att Skaraborg, Halland, Bohus-Dal och Göteborg delar på ansvaret för Södra Älvborg i framtiden.

Militärdistriktets ledning i Göteborg säger att de kanske inte valt att lägga ner Älvsborgsgruppen om bara en allmänt sparbetings lagts, men nu står det specificerat i regeringsförslaget att just Älvsborgsgruppen, tillsamman med två andra distriktsgruppetr i södra Militärdistriktet ska läggas ner. Och då finns inget val.

Totalt arbetar elva officerare och några få civila på Älvsborgsgruppen idag, flera av dem kan tänkas få nytt jobb på annan ort, andra kan komma att sägas upp

Slutligt beslut om nedläggningen tas i riksdagen under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".