Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Inte alla brandvarnare klarar testet

Brandingenjör: ”Testa alltid så att den funkar”
1:18 min

Flera av de vanligaste brandvarnarna kan vara livsfarliga. I tidningen Råd & Röns test av brandvarnare får 5 av 16 testade brandvarnare underkänt. Bland det viktigaste är alltid att testa så att den funkar, säger brandingenjören.

--Se till att alltid testa brandvarnaren när man satt upp den, Sa Henry Linnsén, brandingenjör på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.
Han råder också till att dammsuga brandvarnaren en gång om året. Och för att vara riktigt säker så råder Henry Linnsén att man köper en pulversläckare som sen finns i hemmet.

 När det gäller brandvarnare så lyfter tidningen Råd & Röns fram fem stycken modeller som säljs på de största kedjorna som direkt livsfarliga.  Det är varnare från märkena Marquant, Nexa, Biltema, Deltronic och OG Invent som tidningen varnar för. Samtliga dessa är så kallade optiska brandvarnare. De som klarar sig bäst i testet är joniserade varnare. Bäst var Deltronics joniserade samtidigt som deras optiska hamnar sist i testet.  
       Men enligt Henry Linnsén, brandingenjör på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund så behöver du inte tänka på vilken typ av brandvarnare du köper så länge de är godkända enligt standarden SSEN 14 604.

 --Generellt så spelar det ingen roll vilken typ av brandvarnare man har. Det är så pass liten tidsskillnad så att det inte ska göra någon skillnad i ett normalt svenskt hem, säger brandingenjör Henry Linnsén.

Råd & Rön varnar för följande brandvarnare

Nexa KD-107

Deltronic MP1201

Biltema SD-191H

Marquant KD-107

Snapalarm SA0009-001

Bästa joniserade varnare är enligt testet:

Deltronic S-1201

Bästa optiska:

IKEA Patrull 29HIK

Källa: Tidningen Råd & Rön

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".