1 av 5
Boråsaren Arne Wilhelmsson. Foto: Niclas Odengård.
2 av 5
Kontoret. Vattnet har just börjat stiga. Foto: Arne Wilhelmsson.
3 av 5
En gata har förvandlats till badplats. Foto: Arne Wilhelmsson.
4 av 5
Foto: Arne Wilhelmsson.
5 av 5
Nära Chao Phraya River. Foto: Arne Wilhelmsson.
BANGKOK/BORÅS

Arne är på flykt undan vattnet

Arne Wilhelmsson: "Läget är förtvivlat"
1:27 min

I Thailand är halva Bangkokprovinsen översvämmad, och bristen blir allt större på både vatten och mat. Arne Wilhelmsson från Borås driver en cykelfirma i Bangkok sedan åtta år tillbaka, men är nu en av de som tvingats fly huvudstaden.

– Jag är inte den typen som överdramatiserar, men det här en naturkatastrof som jag aldrig kommit i närheten av. Någonstans mellan 350 och 400 människor har dött, och oerhört många har blivit hemlösa och förlorat allt de har. Det är tröttsamt att behöva se det, och på så nära håll dessutom...

Nyheterna når Arne Wilhelmsson i Ban Phe, en litet fiskeläge 20 mil sydost om Bangkok. Sedan två dagar tillbaka är han en av alla de som evakuerat undan vattenmassorna som vält in över Bangkokprovinsen.
Kraftiga regn i norra Thailand i kombination med högvatten från havet har översvämmat stora delar av huvudstaden och områdena däromkring.

– Jag gick från egen företagare till flyktingstatus på bara ett par dagar, men vi kan kalla det ofrivillig semester istället. Det låter lite trevligare.

"En tsunami i slow motion"
Arne Wilhelmsson är gift med en thailändska och sedan åtta år tillbaka driver han cykelföretaget Bangkok by bike.
In i det sista körde han sina guidade turer, men i torsdags eftermiddag gick det inte längre när det knädjupa bruna flodvattnet välde in i hans butik.

– Det var någon som jämförde det med en tsunami i slow motion, och man fattar inte allvaret förrän man står mitt i det. För ett par timmar sedan (söndag lunch svensk tid) talade jag med en av mina grannar, och då hade hon vatten upp till halsen.

Nu sitter Arne Willhelmsson overksam i Ban Phe. Thailands premiärminister sa på lördagen att vattnet ska vara borta om två veckor, men Arne själv tror det kan dröja i en månad.
Trots att han troligen förlorat mycket i katastrofen har han inte gett upp.

– Jag vet inte hur det ser ut (i butiken) och jag vill knappt veta det heller. Själva min business känns ändå sekundär i detta sammanhanget. Jag vill att vattnet ska försvinna, och att folk ska kunna återvända till den tillvaro de hade. Jag ska nog överleva och rulla igång igen senare.

Thailändarna biter ihop
Arnes fru är kvar i Bangkok och jobbar vidare på i sitt tvätteri. Han är imponerad av hur thailändarna hanterar katastrofen.

– Det är väldigt få som skyller på myndigheterna, utan man försöker hjälpas åt så gott det går och ställa upp. Vi märker ju till och med att det är brist på dagligvaror och vatten här nere, och ju närmare man kommer Bangkok blir det svårare. Som svensk har man inte samma tålamod, och det var ett av skälen till att jag lämnade.

Som turist - ska man våga sig till Bangkok nu?

– Nej det tycker jag inte. Flygplatsen är i ordning så har man ett bokat flyg dit kan men åka, men man bör inte åka in till staden. Det finns torra områden, men mer än halva stor-Bangkok är översvämmat - främst västra och östra delarna.

Vad händer nu?

– Jag håller mig uppdaterad så gott det går, och kommer åka tillbaka så snart det går - kanske redan i nästa vecka. Jag blir lite otålig nu när jag är ifrån min hustru.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".