Den 12-årige pojken i Herrljunga vågade inte berätta något för sin familj. (Pojken på bilden har inget med artikeln att göra.) Jonas Ekströmer / Scanpix
HERRLJUNGA

Trakasserad av falsk polis - "Han ville inte vakna mer"

Tvingad till förhör med handbojor
1:40 min

På fredag kommer domen mot den falske polis som trakasserat nio pojkar, bland dem en 12-årig pojke i Herrljunga.

– Han mådde så dåligt att han inte ville vakna mer, berättar pojkens mamma.

Under ett års tid hotades, förhördes och styrdes pojken av den falske polisen, som påstod att pojken var misstänkt för brott efter att ha varit i kontakt med en flicka på nätet.

Den falske polisen tog kontakt med 12-åringen på nätet och lurade honom att tro att han var polis som utredde ett brott mot flickan. Under ett års tid har han skickat 3000 SMS till 12-åringen, tvingat honom till dagliga rapporter, förhör med handbojor och tystat honom med hot om att hamna hos en fosterfamilj. Pojken vågade inte berätta något för sin familj om vad som hände.

Den falske polisen tvingade 12-åringen att betala för en resa till Herrljunga. Pojken åkte då till Göteborg och spelade gitarr för att få ihop pengar och tillsammans med födelsedagspengar fick han ihop till biljetten och telefonkort på sammanlagt 1 500 kronor.

12-åringen mådde i somras så dåligt att han inte ville vakna mer.

– Det har varit det värsta tycker jag, att ett barn som har drömmar om framtiden ska känna att "jag vill inte vakna mer", säger pojkens mamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".