1 av 3
Barnmorskorna på ett sjukhus i Manilla håller upp den nyfödda flickan Danica Camacho, babyn som Filippinerna symboliskt utsett till att vara den som får jordens befolkning till sju miljarder. Foto: Erik De Castro/ Scanpix.
2 av 3
Mamman Camille och sin nyfödda dotter Danica Camacho, babyn som Filippinerna symboliskt utsett till att vara den som får jordens befolkning till sju miljarder. Foto: Bullit Marquez/ Scanpix.
3 av 3
Klicka för grafik: Världens befolkning

Ett barn är fött — vi är 7 miljarder

Nyfödda flickebarnet Danica May Camacho i Manila firas globalt för att markera att jordens befolkning nu passerat sju miljarder. Horder av reportrar och FN-tjänstemän vallfärdade till BB för att bevittna det 2,5 kilo tunga underverket.

– Hon är helt underbar, viskade mamman Camille Dalura mjukt i sin dotters öra samtidigt som fotoblixtarnas fyrverkerier lyste upp salen på Jose Farbella Memorial-sjukhuset.

Pappan Florante Camacho avvaktade i ett hörn medan ståhejet pågick.

Sedan år 1800, i och med industrialismen, har jordens befolkning ökat i snabb takt. Då var siffran uppe i en miljard. 1930 var vi två miljarder på jorden, 1959 tre miljarder, 1974 fyra miljarder och 1987 fem miljarder. Om den nuvarande tillväxten fortsätter i samma takt beräknas jordens befolkning uppnå åtta miljarder 2027 och nio miljarder 2046.

Det är nu tolv år sedan, år 1999, som befolkningen passerade sex miljarders-strecket.

I Kina bor drygt 1,3 miljarder människor och är därmed det land i världen med flest invånare. Om befolkningen fortsätter öka som den hittills gjort kommer Indien att ta över första platsen år 2025 med nästan 1,5 miljarder invånare.

Att vi blir allt fler hela tiden beror på flera olika faktorer:

Dels föds fler barn. Jordens befolkning ökar när varje kvinna föder mer än 2,1 barn och i dag föder varje kvinna 2,5 barn, i genomsnitt.

Vi blir allt äldre. I dag blir genomsnittsmänniskan 69 år och år 2100 beräknas genomsnittsåldern ligga på 81 år.

Men det är inte i alla delar av världen som befolkningen ökar. I Europa föds inte lika många barn per kvinna och därför beräknas Europas befolkning att minska med 19 miljoner fram till år 2050. Man kan likna det vid att hela Danmark, Sverige och Norge skulle försvinna.

Ekot/TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".