Joakim Karlsson, brandman i Borås. Foto Mats Tiborn
BORÅS

Köer hindrar utryckningsfordon

"Minuter eller sekunder kan vara avgörande"
1:41 min

Bilköerna i Borås gör att utryckningsfordon får svårare att komma fram i tid. Tiden är väldigt avgörande, säger Joakim Karlsson, som kör brandbil i Borås.

Bilköerna i Borås gör att utryckningsfordon får svårare att komma fram i tid. Tiden är väldigt avgörande, säger Joakim Karlsson, som kör brandbil i Borås.

– Det är oerhört viktigt. Är det ett medicinskt sjukdomsfall så snackar vi minuter innan det kan bli stora skador. Är det en drunkning som vi åker på med våra räddningsdykare så är det till och med sekunder det kan handla om. Bränder går också jättefort, så det gäller att vara snabb. Fast det får aldrig bli någon risk för allmänheten när vi åker på våra uppdrag för då är vi väldigt fel ute.

De platser där köbildningen är värst är Annelundsmotet, Åsbogatan ner mot Kungsleden, gamla Göteborgsvägen, Alingsåsvägen i höjd med Byttorps vägport och även ibland Skaraborgsvägen. Som trafiken är idag tycker Joakim Karlsson att det är hållbart, men Jan-Åke Claesson, sektionschef på tekniska förvaltningen, håller inte med och menar att i och med att trafiken ständigt ökar så måste något göras nu.

– Jag kan inte säga att det funkar. De kan ta sig fram, men det är bekymmer. Kungsleden ner till Annelundsmotet var en tillfällig åtgärd på 1970-talet och det är klart att det är 40 år sedan så det är klart att det är snart dags att ta tag i. I och med att Borås växer med så måste man nog börja lyfta i den frågan. Med tanke på den ökning och tillväxt som är i Borås stad och vi ser också med den pendling med kollektivtrafik som är mellan Göteborg och Borås. När de kommer till Borås ska de kunna ta sig vidare i vårt system.

Joakim Karlsson, brandman i Borås, ni sitter aldrig i brandbilen och förbannar bilköerna när ni blir stoppade av dem?

– Det är inget bra tecken om man sitter och blir upprörd. Man får acceptera situationen som den är och lösa den så bra som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".