1 av 2
Lars Bylin har upptäckt många lösa gravstenar. Foto: Jesper Ingevaldsson.
2 av 2
Gravstenen stod helt lös på den höga sockeln
SJUHÄRAD

Många gravstenar riskerar välta

"Man blir ju lite skraj"
1:50 min

På kyrkogårdar runt om i Sjuhärad kontrollera nu gravstenar efter olyckan när en 8-årig flicka avled i Bollebygd. Och det visar det sig att många gravstenar behöver åtgärdas. Bland annat finns stenar som inte är fastsatta överhuvudtaget.

– Det här är en gammal kyrkogård och eftersom den ligger centralt är det ju lite spring här, säger Lars Bylin som är ansvarig för begravningsverksamheten i Ulricehamn. Därför har vi börjat kontrollera gravstenarna just här.

– Av 25 gravstenar i det här kvarteret har vi lagt ner 11 stycken. En av stenarna har stått här sedan 1912 utan att ha varit fastsatt över huvud taget.

Efter den tragiska olyckan för en dryg vecka sedan då en 8-årig flicka i Bollebygd avled efter att ha fått en gravsten över sig, har kontrollen av säkerheten nu inletts av flera kyrkogårdsförvaltningar i Sjuhärad.

Och det visar sig att det i många fall finns brister, av varierande allvarlighetsgrad. Det handlar om allt från stenar där man byter till rostfri dubb i förebyggande syfte, till allvarligare fel som den en och en halv meter höga stenen på Gamla kyrkogården i Ulricehamn som inte satt fast överhuvudtaget.

I exempelvis Ulricehamn där kontrollen precis inletts har nästan hälften av gravstenarna haft någon typ av brist, och i Svenljunga hittades brister på en tredjedel av 100 hittills kontrollerade.

Och det kommer ta lång tid innan alla gravstenar har hunnit kontrolleras, i vissa områden finns risken att det dröjer ända till våren.

Lars Bylin på kyrkogårdsförvaltningen är självkritisk till att det först är efter olyckan som ordentlig koll av säkerheten görs.

– Det är ju tragiskt att det ska behöva gå så långt, säger han. Och när man ser en sådan här sten som inte är dubbad alls, blir man ju lite skraj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".