Kommunpolitiker oskyddade

Öppenhet och tillgänglighet är principer som hålls högt av politikerna i Sjuhärad. Det gör att besökare kan kliva rakt in till kommunalråden. Detta trots att kommun- och landstingspolitiker är mer utsatta för hot än rikspolitiker.

Det pågår en diskussion i de flesta kommunerna i sjuhärad om säkerhet för politiker och tjänstemän kontra öppenhet och insyn. I de flesta kommunerna har öppenheten vunnit över säkerhetstänkandet. Idag går det i stort sett att gå in till vilket kommunalråd som helst i Sjuhäradsbygden utan att vara anmäld - i vissa fall till och med utan att bli sedd.

Men det finns ändå stora variationer i säkerhetstänkandet. I Mark och Svenljunga har man ett slussliknande system - med möjlighet att låsa dörrarna.

I Ulricehamn diskuterar man att höja säkerheten - idag kan man gå in till kommunalrådet utan att bli sedd - men kommunen håller på med en översyn och det finns förslag om att höja säkerheten.

I Tranemo ligger man däremot lågt. Där är det väldigt öppet för vem som helst att komma in. I stort sett likadant är det i Herrljunga, Vårgårda och Borås - väldigt öppet och inga planer på att höja säkerheten.

Men i Bollebygd kommer kommunhuset att bli mer tillstängt i framtiden - det är redan klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".