Fristad

63-åring lurade banker på Sverigeturné

En omfattande bedrägerihärva riktad mot flera banker i Sydsverige har nu lett till åtal. Det är en 63-åring från Stockholm som lurat banker, bland annat i Fristad, på sammanlagt nära en halv miljon kronor.

Det var i februari och mars förra året som mannen vände sig till flera banker i hopp om att komma över pengar. Tillvägagångssättet var likadant i samtliga fall. Mannen utgav sig för att vara representant för olika mindre företag, bland annat inom lantbruks och grävsektorn. Ofta är det företag som låg långt bort.

Som företrädare för bolaget har han sen ställt ut postväxlar till sig själv, alltså i sitt eget namn. På så vis lyckades han lura två Swedbankskontor , bland annat i Fristad, att betala ut sammanlagt 450.000 kronor.

På samma sätt försökte 63-åringen lura till sej ytterligare pengar genom att vända sig till flera mindre bankkontor i Sydsverige blanda annat i Falköping och Uddevalla med sin historia om postväxlar utskrivna på sej själv.  

Totalt gjorde han fyra misslyckade försök att få ut ytterligare 750 000 kronor via olika postväxlar och förfalskade leg och namnunderskrifter.

Bland annat besökte han Bohusbanken och SEB men kontroller gjorde att bedrägeriet kunde stoppas och mannen kunde så småningom gripas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".