Ayan Siyat från Somalia. Foto: Mats Tiborn, P4 Sjuhärad.

Sjuhärad populärt bland nyanlända

Nyanlända: ”Praktiken förändrade mig”
1:39 min

Sjuhärad har blivit ett populärt val sedan flyktingar med uppehållstillstånd fått större möjlighet att själva välja var de ska bo och arbeta. Etableringsreformen, som gjort detta möjligt, hjälper allt fler flyktingar in på arbetsmarknaden.

 Ayan Siyat från Somalia har fått praktik på köket på Högskolan och hon  tycker att hennes praktik har förändrat hennes liv.

– Allt är möjligt, säger Ayan Siyat, som kom till Borås från Somalia för ett år.

Ett år har gått sedan etableringsreformen togs i bruk. Reformen och Sjuhärad

Praktiken förändrade mitt liv till det positiva för jag har träffat så mycket människor. Och så får man erfarenhet. Man socialiseras och får vänner och det har verkligen hjälpt mig, säger Ayan Siyat.

En del av reformen är att de nyanlända får större möjligheter att själva välja var i landet de ska bo. Så tidigt som möjligt ska personer med nytt uppehållstillstånd bli informerade om var i landet som just de har störst möjligheter att få jobb utifrån deras erfarenheter och meriter, och Sjuhärad är populärt, enligt Monica Reynirsson som är ansvarig för etableringsreformen i Sjuhärad.

– Borås är en dynamisk ort och här finns möjligheter, säger Monica Reynirsson.

Ayan Siyat får även hjälp av en coach för att komma in på arbetsmarknaden och i det svenska samhället. Och även om jobbet på köket är bra drömmer Ayan Siyat om något annat. Och coachen har gett henne hopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".