Vi smyckar våra gravar allt mer personligt. Foto: Erika Löthberg, P4 Sjuhärad.

Gravutsmyckningen blir allt mer personlig

Personal: ”Det är ok med mat”
1:10 min

Utsmyckningen av våra gravar blir allt mer okonventionell och personlig. Att bara ha vinterutsmyckning med krans och gravlykta är fortfarande vanligt men börjar nu får konkurrens av andra sätt att pryda gravar. 

I helgen är det allhelgonahelgen och den tid på året då flest svenskar besöker kyrkogårdar runt om i landet.

Att pryda gravar med kransar och ljus hör till vanligheterna men nu blir det allt vanligare med andra typer av utsmyckning på gravplatserna, vi blir mer internationella, det berättar Anna Andersson på St Sigfrids kyrkogård i Borås.

– Många vill ha en personlig utsmyckning av graven, säger Anna Andersson som jobbar på St Sigfrids kyrkogård i Borås, och har gjort det sedan 1989.

Det kan vara leksaksbilar, olika föremål och fotografier.

Till och med mat kan förekomma på gravarna.

– Bland asiater är det ganska vanligt. Frukt förekommer gan ska ofta, berättar Anna Andersson.

Erika Löthberg
erika.lothberg@sverigesradio.se

Lång tradition att hedra de döda

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av kyrkans helgon. Seden att fira helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom den kristna kyrkan. Inom den ortodoxa kyrkan  sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst och även inom den romersk-katolska kyrkan tycks detta ursprungligen ha skett på våren.
En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska  traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Men det finns flera tecken på dyrkan av de döda under rituella former lång ner i stenåldern, både i Sverige och övriga världen. Allt tyder på att människan så länge hon funnits och inom olika religioner över hela världen på olika sätt haft rituella sätt att minnas och hedra de döda.

P4 Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".