Den 12-årige pojken i Herrljunga vågade inte berätta något för sin familj. (Pojken på bilden har inget med artikeln att göra.) Jonas Ekströmer / Scanpix
HERRLJUNGA

Falsk polis dömd för barnterror

Idag kom domen mot den 26-årige man från Skåne som utgett sig för att vara polis och trakasserat nio unga pojkar, däribland två från Herrljunga. Rätten dömer mannen till skyddstilllsyn och skadestånd.

Tidigare i veckan berättade föräldrarna till den ene av pojkarna från Herrljunga, om hur deras 12-årige son utsatts för hot och tvång under ett års tid av den 26-årige mannen.

Under året som det hela pågick skickade mannen mängder av sms till herrljungakillen, där han i princip kontrollerade pojkens vardag. 26-åringen har också genomfört förhör med 12-åringen, som då tvingades ha handbojor på sig.

I dag föll domen och Alingsås tingsrätt anser att 26-åringen gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande, olaga tvång, olaga hot, ofredande och föregivande av allmän ställning - det vill säga att han utgett sig för att vara en myndighetsperson.
Just det har 26-åringen också erkänt, även om han i rätten sagt att han ifrågasätter om pojkarna verkligen trodde att han var polis. 

När det gäller övriga åtalspunkter nekar 26-åringen men rätten anser att det är bevisat att han är skyldig och dömer honom till skyddstillsyn med samhällstjänst i 150 timmar.

Straffet motsvarar egentligen ett års fängelse - men med stöd av den rättspsykiatriska bedömningen av 26-åringen anser frivården att skyddstillsyn med psykiatrisk behandling är det han ska dömas till.

Utredningen visar att mannen inte var allvarligt psykiskt störd när han genomförde brotten, men att han ändå lider av någon form störning.

– Min klient har en annan uppfattning än rätten om uppsåtet, han vet varför han har gjort det han har gjort men nu i efterhand har han förstått att det kanske inte varit så bra för de här killarna. Som det verkar idag tror jag inte han kommer att överklaga domen, säger 26-åringens försvarare Lars Almlöf till P4 Sjuhärad.

26-åringen ska även betala skadestånd på närmare 130 000 kronor till åtta av pojkarna. En av pojkarna har inte begärt skadestånd.

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".