Falsklarm om fruktduschar

Sent i går eftermiddag kom beskedet från Umeå, det var inte fruktduschar som orsakade legionärssjukan - en slags allvarlig lunginflammation.

Under månaden sedan larmet kom har debatten stannat av, men dom livsmedelsbutiker som radio Sjuhärad har talat med har inte satt igång sina duschar igen. Frågan är nu hur svensk dagligvaruhandel kommer att agera. För det var trots allt legionella i en en fruktdusch i Umeå.

Tre myndigheter gick igår ut med en gemensam varning: det innebär en legionellarisk att starta en befuktningsanläggning som har varit avstängd eftersom den troligen innehåller stillastående vatten där bakterier kan växa.

En avstängd anläggning måste desinficeras, till exempel med hett vatten, för att det ska vara riskfritt att starta den igen. Varningen kommer från socialstyrelsen, smittskyddsinstitutet och arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista