Tillgänlighet till ungdomsmottagning skiljer sig mycket åt i Sjuhärad. Foto: Christine Olsson/Scanpix
UNGDOMSMOTTAGNINGAR

Stora skillnader i öppettider

"Minimum är en dag i veckan"
1:33 min

Det är stora skillnader på öppetiderna vid ungdomsmottagningarna i Sjuhärad. I Ulricehamn går det att boka tid varje vardag, men i till exempel Herrljunga eller Vårgårda, är det bara öppet två dagar i veckan.

– Visst kanske man skulle kunna tänka sig att ha öppet åtminstone tre dagar i veckan. Men nu ser ju verkligheten ut som den gör. Och när det gäller antalet besök så räcker det till, säger Elisabeth Lindstén är verksamhetsansvarig för Herrljunga/Vårgårda.

I Borås, Skene, Ulricehamn och Tranemo erbjuder mest öppettider, där har man öppet alla vardagar. I Bollebygd och Svenljunga har man endast öppet en dag i veckan, resten av veckan hänvisas man till Borås och Skene.

Elisabeth Lindstén som är verksamhetschef för ungdomsmottagningarna i Herrljunga och Vårgårda där man har öppet två dagar i veckan tycker att öppettider är viktigt. Men att det som har störst betydelse är vad ungdomsmottagningarna kan erbjuda för hjälp.

– Det Vårgårda/Herrljunga saknar idag är psykologhjälp, då får ungdomarna åka till Alingsås. Där hade jag önskat mer resurser, säger Elisabeth Lindstén.

I Herrljunga och Vårgårda samarbetar man också med skolsjukvården, ett exempel på det är utlämning av akutpiller.

Några ungdomar som P4 Sjuhärad pratar med tycker att en ungdomsmottagning måste var öppet åtminstone mer än en gång i veckan.

– Man skulle ju vilja att det var öppet mer för att kunna gå dit när man vill, säger en 15-årig tjej.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".