1 av 4
Annie Carlson tillsammans med sina ponnys Dublin och Sune. Foto: Sara Holmberg
2 av 4
Fart och fläkt utlovas under söndagens finaler. Foto: Sara Holmberg
3 av 4
Fart och fläkt i all ära, det gäller samtidigt att se upp så man inte river. Foto Sara Holmberg
4 av 4
Änglahoppet i Borås ridhus lockade mycket folk. Foto: Sara Holmberg
Ridsport

Carlson red final i Änglahoppet

Annie Carlson: ”Jag är nervös och taggad”
1:39 min

Under söndagen avgjordes finalerna i nordens största ponnyhopptävling Änglahoppet i Borås ridhus. En av dom som tog sig till final är 11-åriga Annie Carlson från Ulricehamn. Hon tävlar för Borås Fältrittklubb som arrangerar tävlingen för 27:e året i rad. 

­– Jag är nervös och taggad och hoppas att Sune rider lika bra som i kvalet, säger Annie Carlson inför finalen. 

Till Änglahoppet kommer bara de allra bästa ryttarna i norden. I år tävlar 200 ryttare och 300 hästar, med 900 starter är tävlingen nordens största ponnyhopptävling. Varför en så stor tävling ligger i just Borås menar Carina Ljung, ridhuschef i Borås Fältryttklubb, bero på tradition. Tävlingen arrangeras för 27 året i rad.  

– Tävlingen har funnits väldigt länge och den har alltid varit väldigt uppskattad, sånt sprids i hästsverige. Sen har vi också fina priser tack vara bra sponsorer. Har man en gång varit med och tävlat här så vill man tillbaka, säger Carina Ljung.    

Annie Carlson som gick till final har bara tävlat i 1,5 år. Men hon är ändå ingen nybörjare. Hon har ridit sen hon var fyra år och är uppväxt med hästar. Framgången förklarar hon med att hon har en duktig mamma som hjälper henne mycket. Men så krävs ju de rätta egenskaperna också

– Jag är en vinnarskalle men tycker ändå att jag är rätt lugn, säger Annie Carlson från Ulricehamn. 

Tävlingen har pågått sen i torsdags och man räknar med att det varit runt tre till fyra tusen åskådare på plats. En bra siffra men Carina Ljung hoppas på att ännu fler kommer för att se finalerna.

– Det kommer at gå väldigt fort, mycket fart och fläkt. Så jag hoppas att många boråsare tar sig hit och tittar. För det är något extra när de här små ponnyerna rider final, säger Carina Ljung inför söndagens finaler.     

Annie Carlson slutade på en femteplats i sin klass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".