Lena Palmén, kommunalråd, S. Foto: Sara Holmkvist, P4 Sjuhärad.

Caremas verksamhet i Borås följs upp efter kritik

Lena Palmén: ”Vi var emot privatiseringen”
1:41 min

Det hårt kritiserade vårdbolaget Carema Care som bland annat driver boenden för funktionhindrade i Borås kommer att granskas. Det säger Lena Palmén, socialdemokratiskt kommunalråd efter att företaget granskats av SVT:s Dokument Inifrån.

I Borås stad drivs boenden för funktionshindrade, LSS-boenden, av det hårt kritiserade riskkapitalbolaget Carema. Företaget kritiseras nu för att dela ut bonusar till cheferna när verksamheten gått med vinst, samtidigt som det framkommit att äldreboenden som företaget driver haft stora kvaltiétsbrister.

Lena Plamén, socialdemokratiskt kommunalråd var emot att att Carema skull få ta över LSS-boendena i Borås.

– När det hör beslutet togs, så var vi emot det. Nu har vi dom här och så nu får vi följa upp deras verksamhet, säger Lena Plamén, socialdemokrat och kommunalråd.

2009 drev den då borgerliga majoriteten i Borås stad igenom att lägga ut LSS-vården, lagen om stöd och service för funktionshindrade på entreprenad. Carema Orkidén vann anbudsförfarandet och tog våren 2010 över 13 av 15 LSS-boenden i kommunen.

Carema är ett av Sveriges ledande företag inom omsorg. Och Carema Care som driver äldreboenden har fått hård kritik för sina kvalitetsbrister på boenden i Stockholmsområdet. Hygienen har varit undermålig, bemanningen för låg och flera gamla anses inte ha fått den vård som de behövt.

Samtidigt som SVT:s Dokuments inifråns granskning visar att Caremas chefer får bonusar om verksamheten gått med vinst. I programmet frågar man sig om de finns något samband mellan kvalitetsbristerna och bonusarna.

Men i Borås har Carema än så länge skött sig säger Lena Palmén och menar att det i nuläget inte finns anledning att ompröva avtalet med företaget.

– Vi tittar på om de följer avtalet och då kanske vi kan ta upp deras verksamhet. Men vi kan inte bryta avtalet bara för att dom har bonusar, även om jag inte tycker om det, säger Lena Palmén.

Socialstyrelsen ska granska Carema

För första gången planerar nu Socialstyrelsen att inspektera och granska hur enskilda kommuner säkerställer kvaliteten på äldreboenden. Det säger Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen, till TT. Detta som en direkt följd av vårdföretaget Caremas vanskötsel vid flera äldreboenden i Stockholmsområdet.

– Det är något vi diskuterar och som vi kommit ganska långt med. Tanken är att sätta press på kommunerna för att se till att de tar ett större ansvar.

TT: Flera anmälningar den senaste tiden har rört Carema. Finns det anledning att granska alla deras boenden?

-Det vill jag inte gå in på, men vi har ett antal öppna tillsynsärenden som rör deras boenden. Om det är så att vi misstänker systemfel så kan vi mycket väl komma att granska hela deras verksamhet.

I somras ändrades bestämmelserna för lex Sarah. Numera är den som bedriver en verksamhet inom socialtjänstens försorg skyldig att anmäla missförhållanden till Socialstyrelsen. Men enligt Per-Anders Sunesson är antalet anmälningar som hittills kommit in misstänkt lågt.

– Vi ställer oss frågande till det låga antalet. Det motsvarar inte de brister som finns inom äldreomsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".