1 av 2
Polisen i Borås. Foto: Niclas Odengård.
2 av 2
Anders Cronehag, operativ chef på polisen i Borås. Foto: Sara Holmberg/SR Sjuhärad.
BORÅS

Rasism mot kollegor - Boråspolisen pekas ut

Operativ chef: "Det är inte en dominerande kultur"
1:14 min

Det finns en utbredd kränkande och ofta rasistisk jargong inom polisen i Västra Götaland, och värst är det i Borås. Det visar en ny rapport som länspolismästaren beställt från Göteborgs universitet.

Rapporten "om myndighetens arbete mot diskriminering, trakasserier och särbehandling av anställda med utländsk bakgrund" har gjorts av Sara Uhnoo och Abby Peterson vid Göteborgs universitet.

Den baseras på intervjuer med ett tjugotal poliser anställda i Västra Götaland - alla med utländsk bakgrund.

Mycket pekar på att det finns en utbredd jargong hos Västra Götalandspolisen, med kränkande, ofta rasistiska uttryck. Exempel på det som nämns i rapporten är att kollegor kan kallas "lilla neger" eller "jävla utlänning".

– Generaliseringar förekommer överallt på alla arbetsplatser. Att det finns enstaka fall av detta kan jag givetvis inte utesluta, säger operative chefen Anders Cronehag på Boråspolisen.

Ingen av de intervjuade har fått höra detta direkt, men att det har sagts till dem om andra är illa nog och många intervjuade mår dåligt och känner sig indirekt utpekade.

Värst ska situationen vara i Borås, men det har operative chefen Anders Cronehag svårt att tro.

– Jag har hört det ryktet också. Vi har tittat på det och talat med kollegor, och vi känner inte att det är en dominerande kultur. Kollegor här med en annan etnisk bakgrund känner sig väl bemötta.

Men vad kan det komma sig då att det ändå blir ett sådant här utfall i undersökningen?

– Jag får ju titta närmare på det, och vad det beror på kan jag inte svara på nu.

---------------------

Fotnot:
Undersökningen är tyvärr inte publicerad på internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".