Bertil Martinsson, psykiatriutvecklare på primärvården i Borås. Foto: Caroline Aronsson/P4 Sjuhärad.
BORÅS

Kan ta månader att få träffa psykolog

Psykiatriutvecklare: "Jag är absolut inte nöjd"
1:38 min

Trycket är hårt på den psykiatriska vården på de offentliga Vårdcentralerna i Borås. Det är inte ovanligt att en patient kan få vänta fyra till sex månader på en tid hos psykolog.

Bertil Martinsson jobbar som psykiatriutvecklare på Primärvården i Södra Älvsborg. 

– Vi har ett jättestort behov och tillgången är inte riktigt i proportion till de behov som finns, säger han.

För tio år sedan fanns inte osykiatrihjälp alls på vårdcentralerna. I dag ser uppdraget annorlunda ut. Nu ska hjälp ges, även om resurserna ser olika ut på vårdcentralerna. Trycket är stort och beroende på vilken diagnos som ställs varierar också väntetiden. Akuta fall prioriteras alltid, säger Bertil Martinsson. Men har du till exempel en mindre depression, då kan det ta månader innan du får träffa en psykolog eller psykiatriker.

– Jag är absolut inte nöjd med detta. Det är inget som vi vill ha, när en person har bestämt att nu vill jag ta tag i detta då är det klart att man till varje pris ska försöka hjälpa. Men i vissa fall, när det handlar om kroniska tillstånd så kan det bli svårt, det är också en verklighet.

En del patienter som köar till psykolog på vårdcentral har haft sin första kontakt på Psykakuten i Borås. Där görs en bedömning, ska patienten läggas in, gå hem, följas upp av specialistpsykiatrin, eller få vidare hjälp på Vårdcentral.

Görs bedömningen att vårdcentralen får ta över med psykiatrisk hjälp, så bör patienten få hjälp inom tre månader säger Per Anders Abrahamsson överläkare och medicinskt ledningsansvarig för akutmottagningen psyk i Borås.

– Om det då är en depression som ska behandlas psykoterapeutiskt, då är det ofta lätta depressioner, då är det inte rimligt att behöva vänta i tre månader tycker inte jag. Men vem ska ge den hjälpen? Jo, det är primärvården, säger Per-Anders Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".