BORÅS

Boende för hemlösa flyttas

Det kritiserade boendet för hemlösa missbrukare på Göta i Borås, Göta 44, flyttar till Sjöbo när kommunen tar över verksamheten i mars nästa år. I höstas beslutade socialnämnden att inte förlänga kontraktet med företaget Ducere som drivit verksamheten de senaste åren.

Boendet för hemlösa med missbruksproblem på Göta i Borås, Göta 44, har kantats av problem. Problem när det gäller allt från arbetsmiljön till brandsäkerheten och ekonomin.

Det sistnämnda har till exempel lett till att det varken funnits pengar att betala el eller löner med, skyddsombudet har larmat om att personalen utsätts för hot och räddningstjänsten har kritiserat brandsäkerheten. Trots problemen har kommunen inte rivit kontraktet. Vanja Myrén, chef på socialförvaltningen, säger till P4 Sjuhärad att det beror på att man ändå varit ganska nöjd med själva verksamheten.

Ingen förlängning av kontraktet

Men någon förlängning av kontraktet blir det inte när det går ut i februari nästa år. Urban Svenkvist, moderat ledamot i socialnämnden, säger att det finns en enighet i nämnden om att inte fortsätta samarbetet med företaget bakom Göta 44, framför allt på grund av företagets ekonomiska problem.

Under tiden som kommunen letar efter en ny entreprenör tar man över verksamheten i egen regi och flyttar boendet till det nedlagda dagiset Nävergården, vid kyrkan på Sjöbo. Totalt handlar det om cirka 16 platser som flyttas. Som det ser ut nu kommer kommunen att driva boendet under ett år, som man beräknar det tar att hitta en ny entreprenör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".