1 av 2
Foto: Erik G Svensson/Scanpix
2 av 2
Mona Asp och Per Anders Abrahamsson på psykakuten i Borås. Foto: Caroline Aronsson/P4 Sjuhärad.
PSYKIATRIN

Allt fler unga söker psykologhjälp

Psykiatriutvecklare: ”Bland unga kvinnor är ökningen störst”
1:30 min

Fler och fler unga kommer till mottagningarna för att söka hjälp av psykolog och terapeut. Det upplever man på flera olika vårdmottagningar i Sjuhärad. Inom primärvården ser man därför ett behov av att prioritera barn och ungdomar framöver.

– Det är där vi har den största ökningen nu. Vi ser unga kvinnor där har det skett en väldigt kraftig ökning. Det är också i den åldersgruppen där vi ser till exempel, att minskningen av suicid slagit igenom. På andra åldersgrupper ser vi en minskning men här har vi inte detta, säger Bertil Martinsson psykiatriutvecklare inom primärvården.

Flera ungdomsmottagningar i Sjuhärad bekräftar att man har behov av fler psykologer. Bara på ungdomsmottagningen i Borås har man väntetider till psykolog på tre månader, säger verksamhetsansvarig Agneta Persson.

På psykakuten i Borås är känslan densamma, allt fler ungdomar söker akut hjälp, det säger Mona Asp vårdenhetschef för psykmottagning.

– Utan att ha siffror på det, så är det en upplevelse av att det är mycket yngre människor som söker nu. Framför allt i beroendedelar, de kommer med olika beroenden av alkohol eller tabletter och så, berättar hon.

På psykakuten i Borås låter man inte en ung person mellan 18 och 25 år vänta på hjälp.

– Det finns forskning som visar att man inte vågar söka en andra gång om man blir avvisade första. Det är inte för att prioritera ålder egentligen men för att vi vet att de faller bort annars, de vågar inte söka igen. Det gäller att fånga upp de kommer första gången, säger Per Anders Abrahamsson, överläkare och medicinskt ansvarig på psykakuten i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".