Stopp för kakor, godis och läsk

För mycket mat och fel sorts mat har gjort att antalet överviktiga barn och ungdomar har ökat de senaste åren. Just nu pågår flera satsningar för att minska övervikt hos barn i Sjuhärad.

Nästan var femte tioåring i Västsverige är överviktig enligt en stor mätning för ett par år sedan, med bland annat barn från Borås.

På flera håll i Sjuhärad har olika hälsoprojekt dragit igång eller är på idéstadiet. Ulricehamns kommun har just antagit en ny skolplan, där ett av målen är att alla elever ska ha fysisk aktivitet alla dagar. I Mark samarbetar flera parter för att försöka få bort godis, läsk, kakor och andra sötsker från barns vardag både på dagis och i skolan.

Inom barnhälsovården i Sjuhärad är ett informationsmaterial på gång som ska spridas till alla barnavårdscentraler. Många poängterar att det inte handlar om bantning utan om att hjälpa barnen att få in bra matvanor tidigt och att röra sig mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".