Anders Lundqvist är överläkare på infektionskliniken. Foto: Sara Holmberg, P4 Sjuhärad.

Mycoplasmainfektioner allt vanligare

Läkare: "Ser en ökning"
1:31 min

Mycoplasmainfektion ökar i hela landet och även i Sjuhäradsbygden. Utbrottet tog fart förra hösten och kommer troligtvis inte klinga av förrän nästa år.

Allt fler svenskar drabbas av den bakteriella sjukdomen mycoplasmainfektion, en slags luftvägsinfektion som i värsta fall leder till lunginflammation.
Labratorier över hela landet rapporter just nu in ovanligt mycket mycoplasma till smittskyddsinstitutet. Även på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har man märkt av att fler insjukna av bakterien.

– Vin har sett flera fall av den här infektionen under hösten, säger Anders Lundqvist som är överläkare på infektionskliniken.

Mycoplasmaspridningen varierar i intensitet med toppar och dalar som varar i flera år. Det nuvarande utbrottet tog fart förra hösten och kommer troligtvis inte klinga av förrän nästa år. Liksom alla andra förkylningar toppar mycoplasma under vintersäsong. 

Bakterien sprids från människa till människa och inkubationstiden är lång, två till tre veckor. Därför kan man hinna smitta många innan sjukdomen hunnit bryta ut.

Mycoplasmainfektion börjar ofta med svalgirritation, nästäppa, huvudvärk och feber. Var tionde person som smittas utvecklar lunginflammation. Främst drabbar den friska unga vuxna. Bland unga vuxna är mycoplasma den vanligaste orsaken till just lunginflammation.

Många kan hålla sig uppe och ser ganska friska ut, säger Anders Lundqvist.

Men många gånger får man aldrig reda på att man drabbats av lunginflammation.  Överläkare Anders Lundqvist förklarar.Att man inte alltid testas för mycoplasmainfektion och där med upptäcker sjukdomen är ingen större fara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".