1 av 3
Grav i Kinna som plundrats på kopparstängsel. Foto: Ann-Christin Lundberg/P4 Sjuhärad.
2 av 3
Kyrkogårdsföreståndare Ture Klintenberg. Foto: Ann-Christin Lundberg/P4 Sjuhärad.
3 av 3
Kyrkoherde Ove Johansson. Foto: Ann-Christin Lundberg/P4 Sjuhärad.

Allt fler kopparstölder i Sjuhärad

Kyrkoherde: ”Vi känner oss maktlösa”
1:28 min

Kopparstölderna börjar ta fart igen. Efter en nedgång under några år, sen en större liga åkte fast, har antalet stölder ökat på nytt .

Nu är det inte bara vägbyggen, järnvägsnät och företag som drabbas utan också många kyrkor och församlingar. En av dem är Kinna församling som råkat illa ut flera gånger, berättar kyrkogårdsföreståndare Ture Klintenberg.

– Nu senast togs kopparstaket från två stora gravplatser. Det är tråkigt att det inte ens kan få vara i fred på en kyrkogård, säger han.

Ja, nu ökar antalet kopparstölder på nytt efter några lugna år sen en liga åkte fast som härjade i stort sett i hela landet och som stal koppar för över 20 miljoner kronor. Nu har det varit lugnt ett tag men med höjda kopparpriser har stölderna blivit fler och fler.

Det som krävs är åtgärder mot oseriösa firmor som tar emot stöldgodset det menar Johan Lundberg, poliskommissarie i västra Götaland.

– Att inte alla kan starta ett metallföretag och ta emot metaller, utan att vi får ordning på branschen är det enda sättet att få ordning på metallstölderna.

Men i Kinna församling oroar man sej för fler stölder. Häromdan såg kyrkoherde Ove Johansson hur folk strök runt kyrkan tidigt en morgon, men då var det inget som hände. Själv känner han sig maktlös när det sker incidenter av det här slaget.

– Men vad ska man göra? Ska man gå över? Man kan ju bli nedslagen. Ska man ringa polisen, ja de är inte här. Det har vi testat tidigare men det blir inte så snabb utryckning..

Så ni känner er lite maktlösa?

– Ja, det gör man ju faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".