Fusk. Foto: Niclas Odengård/SR Sjuhärad.
BORÅS

Studenter anmäls för fusk

Ingrid Iveling: ”Redan 40 fuskande studenter i år”
1:35 min

Ytterligare fyra studenter stängs nu av från högskolan i Borås på grund av fusk. Samtliga har plagierat delar av tidigare publicerat material.

Två av studenterna har tidigare åkt fast för fusk och de stängs av längst - i fyra respektive tre månader. Hittills i år har ett 40 -tal studenter stängts av eller varnats efter misstänkt fusk. Ingrid Iveling är utredare i diciplinärenden på Högskolan.

– Vi har drygt 40 stycken hitintills i år. Det är bara ett år som hitills varit fler anmälningar än vad som varit i år och då är året inte riktigt slut än.

Finns det någonting man kan göra för att eleverna ska förstå att det inte är lönt att fuska?

– Ja, vi arbetar ständigt för att informera studenterna och jag har bloggar för att försöka komma ut med information snabbt, berättar hon.

Två av de avstängda har tidigare blivit tagna för fusk. Det låter ju märkligt att man upprepar det hela?

– Ja då kan man undra, försöker de igen eller har de inte fattat. De borde ha fattat tycker man.

Ni har ganska bra instrument för att kontrollera och se om man kopierat annan text.

– Ja, 34 av de här ärendena är plagiat. Vi använder oss av textjämförelsesystemet Urkund, och där har rektor beslutat att alla uppsatser på kandidat- och magisternivå måste köras genom det här systemet, säger Ingrid Iveling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".