Foto: Scanpix.
POLITIK

Vill ha slut på orimliga löner

Losman (MP): "Måste få en diskussion om etiken"
1:39 min

Nu får det vara stopp på orimligt höga chefslöner i regioner, kommuner och landsting. Det menar ledande miljöpartister i de tre största regionerna i Sverige, däribland Västra Götaland.

Frågan om orimliga löner har inte minst diskuterats i Västra Götalandsregionen - detta efter att P4 Sjuhärad i somras avslöjade att nya regiondirektören Ann-Sofie Lodin tjänar 170 000 kronor i månaden. Det är 26 000 kronor mer än statsministern.

– Det är inte så bra för varumärkena i de offentligt styrda organisationerna om det blir sådana här diskussioner om orimligheter, säger Birgitta Losman från Bollebygd, miljöpartist i regionen.

Hon menar att det handlar om etik.

– Det är ett förtroendeuppdrag man har i en sådan organisation, som ansvarar för våra skattepengar. Vi måste få igång en diskussion om det, om etiken kring det.

Omröstning imorgon
Miljöpartiet i Västra Götalandsregionen har nu tillsammans med region Skåne och Stockholm läns landsting lämnat in en motion till moderatledda Sveriges kommuner och landsting (SKL).
Motionen handlar om att med frivilliga överenskommelser uppnå rimliga lönevillkor för toppchefer. Förslaget har redan fått avslag av SKL:s styrelse, men imorgon ska frågan tas upp på SKL:s kongress.

Än så länge är det endast vänsterpartiet som kan tänka sig att gå på miljöpartiets linje. Om SKL inte ändrar sig i frågan kan det bli upp till varje enskild region och kommun.

Andra värden
Birgitta Losman menar att det är viktigt att regioner samarbetar för att få ner lönerna, istället för att trissa upp nivåerna i konkurrerens med varandra. Många menar nämligen att höga löner är ett måste för att knyta till sig de absolut bästa kompetenserna.
Birgitta Losman håller inte med. 

– Här pratar vi om lönelägen som är så höga att det för den enskilde personen kanske inte är så viktigt om det blir några kronor till egentligen. I så fall kan man (istället) lyfta fram andra värden: att man får vara med och leda en politiskt styrd organisation och ansvara för en så viktig verksamhet för människor, säger regionpolitikern Birgitta Losman (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".