1 av 3
"Rökbänken" på Erikslundskolan. Foto: Joel Wendle
2 av 3
Förskollärare Annika Tingman
3 av 3
Niclas Ternholt, rektor
RÖKNING

Många röker på skolgården

"Lärarna bryr sig inte"
1:26 min

Rökning på skolgårdar förekommer på de flesta högstadie- och gymnasieskolor, trots att det är förbjudet. På Erikslundskolan i Borås röker högstadieelever ofta på skolgården som de delar med låg- och mellanstadieelever.

15-åringarna Johanna, Jasmine och Sara sitter på en bänk på skolgården och röker. De har tillåtelse hemifrån att röka - men på skolgården får de egentligen inte röka. Det är förbjudet enligt lag.

– Men lärarna på skolan bryr sig inte så mycket, säger de.

På samma skolgård leker lågstadiebarn, och det händer att de små barnen kommer fram till de rökande tonåringarna och tycker att det är spännande, berättar tjejerna.

Förskollärare Annika Tingman jobbar på en F-6-avdelning på Erikslundsskolan - och hennes elever delar skolgård med högstadiet. Hon säger att hon och de andra lärarna för de små barnen brukar säga till när de ser rökande högstadieelever.

– När vi ser dem säger vi till, säger hon. Men det har ingen större effekt. De slutar ju inte för det.

– Jag vill inte vara passiv rökare och vill inte att barnen varken ska se det eller ta emot röken. Detta är inte bra och vi måste göra någonting åt det.

Högstadiets rektor, Niclas Ternholt, säger att rökning på skolans område är ett stort problem som är svårt att komma till rätta med.

– Vi har en väldigt stor skola till ytan och det gör att vuxennärvaron blir lidande.

Personalen räcker alltså inte till för att finnas ute bland eleverna i den utsträckning som rektor Niclas Ternholt skulle vilja. Ett annat stort problem menar han är att elevers föräldrar tillåter att deras barn röker - vilket försvårar skolans arbete med att få bort rökningen från skolgården.

Enligt rökande ungdomar som P4 Sjuhärad pratat med på skolan händer det att lärare går förbi när de sitter och röker - utan att säga till.

Men rektor Niclas Ternholt menar att skolan tar problemet med rökning på skolgården på allvar.

– Framför allt jobbar vi mycket med eleverna själva och förklarar varför de mindre barnen har rätt att vistas i en rökfri miljö. Skolsköterskan jobbar också aktivt och vi försöker få föräldrarna att hjälpa till.

Uppgifterna om ungdomarnas rökning på skolgårdarna kommer från en enkätundersökning som länsstyrelsen i Västra Götaland gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".