Håkan Lundberg, orolig rektor på Kinnarummaskolan. Foto: Hanna Larsson.
KINNARUMMA

Skolan hotas av nedläggning - nu kämpar byn för sin framtid

Rektor: ”Det ser mörkt ut”
1:38 min

För skolan i Kinnarumma kan ett sviktande elevunderlag få allvarliga konsekvenser och en nedläggning hotar. I årets förskoleklass finns bara fyra elever, och trenden de närmsta åren är dyster.

– Som det ser ut just nu ser det mörkt ut. Jag känner mig lite pessimistiskt, samtidigt finns det idéer och förslag om hur man skulle kunna lösa situationen. Men fortsätter det så här ser det bekymmersamt ut, säger Kinnarummaskolans rektor Håkan Lundberg.

Färska siffror visar att det under de närmaste åren kommer att finnas som mest fem elever i varje ny årskull i Kinnarumma skolan. Det är ett alldeles för tunt underlag för att driva skola menar Lundberg.

Men även om situationen är allvarlig ser han flera alternativa lösningar för att rekrytera fler elever till skolan. Ett möjligt förslag skulle kunna vara att ta tillbaka årskurs sex som för två år sedan flyttades till skolan i Viskafors. Ett annat är att bli bättre på att marknadsföra skolan.

– Sedan är det upp till beslutsfattare och politiker att skapa förutsättningar för framtiden, konstaterar Håkan Lundberg. Alla inblandade, inte minst politikerna, måste fundera på hur vi ska ha det i framtiden.

– Det kommer att kosta lite pengar att ha kvar skolorna, men att bussa eleverna till andra skolor är inte heller gratis.

Privat rekryteringskampanj
Uppgifterna om Kinnarummaskolans osäkra framtid har skapat oro bland både personal och föräldrar, men också initiativkraft. Efter beskedet om att skolan behöver rekrytera fler elever har en föräldraförening startats.

Richard Bredén är en av initiativtagarna, och han känner oro inför Kinnarummas framtid.

– Det blir inte mycket till by kvar. Folk bor säkert kvar, men sammanhållningen i Kinnarumma skolan är kanon bra. Nej den kämpar jag hårt för måste jag säga och det är inte bara jag.
 
Richard Bredén är trebarnspappa, och en av anledningarna till att han med familj flyttade till Kinnarumma för sex år sedan var för att barnen skulle få en lugn och trygg uppväxt. Där vägde skolan tungt.

Om fler fick upp ögonen för Kinnarumma skolans kvalitéer tror han att fler skulle söka sig dit. Nu är han tillsammans med flera andra föräldrar redo att göra vad de kan för att fler ska skolan ska bli kvar.
 
– Vi föräldrar måste gå ihop och visa vad Kinnarumma går för. Vi måste kämpa och får inte släppa det här för lätt, så är det, säger Richard Bredén.

Inte nedläggning, än
Heine Hedin, områdeschef för grundskolorna i stadsdelen väster säger till Radio Sjuhärad att det i dagsläget inte finns några planer på att avveckla skolan.

Lennart Andreasson är ordförande i stadsdelsnämnden väster och vänsterpartist. Han konstaterar att det ekonomiska läget är kärvt och att det just nu pågår en översyn av skolornas resurser i stadsdelen, men hur framtiden ser ut för just Kinnarumma skolan är svårt att säga idag.

– Vi håller på att se över allting, men vilka slutsater vi kommer att dra av det är för tidigt att säga. Men det är onekligen ett problem att vi har för lite pengar till vår skolverksamhet, säger Lennart Andreasson. 

Hanna Larsson
hanna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".