Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Unga barns psykiska problem glöms bort av vården. Foto: Scanpix.
2 av 2
Psykiatriutvecklaren Bertil Martinsson. Foto: Caroline Aronsson.
VÅRD

Små barn glöms i psykvården

Primärvården: "Huvudvärk kan vara ångest"
1:15 min

Primärvården vill nu bli bättre på att fånga upp barn i åldrarna 7-12 år som mår psykiskt dåligt. Sjukvården har insett att barnen är en bortglömd grupp som lider i det tysta - alldeles i onödan.

Barn i skolåldern 7-12 år är en glömd grupp när det gäller den psykiska ohälsan. På primärvården hoppas man nu på ett samlat grepp för att fånga upp dessa barn som mår dåligt.

– Den psykiska ohälsan kommer ofta fram som huvudvärk och magont. Man pratar ju inte om ångest i den åldern - man vet inte vad det är för något. Vi måste lära oss att tolka de här reaktionerna som barnen har, och här har vi en resa på vårdcentralerna - att bli duktigare på det, säger psykiatriutvecklaren Bertil Martinsson på Primärvården Södra Älvsborg.

"De glömda barnen" kallar han dem - barnen i låg- och mellanstadiet.
När BVC lämnar över till skola och vårdcentral blir dialogen sämre med föräldarna, och mår barnet psykiskt dåligt blir det svårare att se och tyda de signalerna.

– Jag kan tänka mig att det är lite diffust för föräldrarna vart man ska vända sig. Där måste det bli tydligare att det är vårdcentralen som gäller, det är första linjens vård. Sedan har då elevhälsan ett ansvar för att göra utredningar och informera, säger psykiatriutvecklaren Bertil Martinsson på Primärvården Södra Älvsborg.

– Vi måste bli duktigare på att samverka, för den här gruppen är ibland lite bortglömd.

Barnpsykiatri

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".